Vai ar Covid-19 var inficēties no garāmgājēja? Atbild imunologs

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/LETA

Masačūsetsas universitātes docents, imunologs Ērins Bromidžs, kas seko jaunā koronavīrusa attīstībai un raksta par to blogu, atklāj, kā samazināt risku inficēties ar Covid-19, laikā, kad cilvēki pamazām atgriežas pie ierastās dzīves un atkal varētu pieaugt inficēšanās risks, raksta BBC.

Bromidžs atklāj, ka lielākā daļa cilvēku inficējas mājās no ģimenes locekļiem, ar kuriem ir tuva saskare.

Un ārpus mājas? Vai mēs esam pakļauti riskam ikdienas pastaigu laikā parkā? Šis vieglprātīgais skrējējs bez maskas - vai viņš man piešķirs šo slimību tagad? Diez vai, saka profesors.

"Ārā vīruss izplatās neierobežotā daudzumā. Tas nozīmē, ka ārā, svaigā gaisā, vīrusa deva, visticamāk, nebūs pietiekama, lai inficētos. Lai jūs inficētos, jūsu ķermenim jāsaņem tā saucamā infekciozā deva - apmēram tūkstoš SARS-CoV-2 vīrusa daļiņu," viņš paskaidroja intervijā BBC.

Kādas vietas ir īpaši bīstamas?

Protams, vislielākais risks inficēties ir tiem, kuri savas profesijas ietvaros saskaras ar inficētiem cilvēkiem.

Ir zināmi arī cilvēku masveida saslimšanas gadījumi noteiktās vietās. Šajā sakarā visi atceras kruīza kuģus. Bromidžs piemin arī tādas vides kā atvērtas biroja telpas, sporta un atpūtas pasākumus, ballītes, bēres un koru mēģinājumus.

Visos šajos gadījumos inficēšanās risks ir liels, jo cilvēki daudz laika pavada telpās citu cilvēku kompānijā, starp kuriem var būt arī infekcijas pārnēsātāji.

Tā kā cilvēki atgriežas savās ierastajās vidēs, tas taisa bažas par augstu inficēšanās risku.

Svaigā gaisā vai telpās?

Pēc Bromidža teiktā, starp zināmajiem masu infekcijas gadījumiem tikai nedaudzi notikuši ārpus telpām.

Vējš un vide izkliedē vīrusa koncentrāciju, un saules gaisma, karstums un mitrums samazina vīrusa dzīves ilgumu.

Bromidžs vēlreiz uzsver, ka dažas slēgtas telpas ir potenciāli ļoti bīstamas, arī aktivitātes un pasākumi, kur cilvēki pārpildītās telpās, kur ir problemātiski ievērot distanci, sarunājas viens ar otru, dzied un kliedz.

Istabas ar sliktu ventilāciju un gaisa kondicionēšanu arī rada lielāku risku inficēties.

Savukārt veikali - vismaz pircējiem - ir daudz mazāk bīstami, vismaz, ja ilgi neuzturēties tajos.

Bromidžs vēlreiz aicina - lai gan pamazām tiek mazināti ierobežojumi, kas noteikti Covid-19 dēļ, vienmēr jānovērtē inficēšanās risks un iespēju robežās jāmēģina izvairīties no vides, kurā tas ir īpaši augsts.

Svarīgākais