Zinātnieki nākuši klajā ar secinājumu, ka veikalos nopērkamajā maizē ir viela, kas var novest pie paaugstināta hormonu līmeņa, palielina risku aptaukoties un saslimt ar diabētu, teikts izdevumā Science Translational Medicine, atsaucoties uz Hārvardas iuniversitātes pētījumu.
Bīstamā viela ir propionāts. Kalcija un nātrija propionāts pievieno maizei kā konservantus, lai nerastos pelējums.
Lai pierādītu propionāta negatīvo ietekmi, veikts liels pētījums.
Eksperimenti veikti gan ar pelēm, gan arī tika pētītas izmaiņas cilvēka organismā, ēdot maizi.
Gan pelēm, gan cilvēkiem pētījuma rezultātā (tika lietots propionāts) paaugstinājās hormonu līmenis, kas noveda pie dažādām kaitēm, tostarp problēmām nieru darbībā un metabolismā.