Sieviete dalās ar pašceptas graudu maizītes recepti

© Attēlam ir ilustratīva nozīme/Pixabay

Marita sociālajā tīklā Facebook dalījusies ar pašceptas graudu maizītes recepti, lai ikkatrs interesants to varētu izmēģināt.

Viņa norāda, ka nepieciešams:

  • ūdens (1 l);
  • milti 1,3 kg;
  • sēkliņas (3 saujas);
  • cukurs (2 ēk.)
  • sāls (1 ēk.);
  • raugs (klucītis, ne sausais);
  • 1 ola;
  • eļļa (2 ēk.).

Marita stāsta, ka vispirms bļodā jāielej siltu ūdeni, tad tam klāt jāpievieno divas ēdamkarotes augu eļļas (rapšu), vienu ēdamkaroti sāls un divas ēdamkarotes cukura. Tad iesit vienu olu un kārtīgi izmaisa.

"Masai pieliek 1/3 rauga (30 gr) un rūpīgi izmaisa. Pievieno divas saujas sēklu maisījumu (ķimenes, linsēklas, saulespuķu sēklas, sezama sēklas) un vienu sauju rudzu kliju. Ar roku izmīca viendabīgu masu. Pamazām ber klāt miltus. Ja grib baltāku maizi - tad augstākā labuma kviešu miltus, ja veselīgāku - tad rudzu miltus un klijas, un nedaudz kviešu miltus. Mīklai jābūt staipīgai un vijīgai, ne rullējamai," skaidro Marita.

Tad mīklu liek raudzēties silta vietā bez caurvēja, apmēram uz 30 minūtēm līdz mīkla sniedzas pāri bļodai. Viņa piekodina, ka ir jāraudzē ne ilgāk par 40 minūtēm. Pēcāk izraudzēto mīklu liek ietaukotā, ar eļļu vai sviestu iesmērētā formā. Tad liek aukstā cepeškrāsnī. "Krāsni ar ventilatoru ieslēdz uz 230-240 grādiem un cep apmēram 35-40 minūtes. Krāsns durtiņas virināt nevajadzētu. Tikai pa retam, lai apgrozītu maizes veidni," apgalvo receptes autore.

Kad noteiktais laiks pagājis, maizīti ņem ārā no veidnes, kamēr tā vēl ir karsta. Marita atgādina, ka maizi nevajadzētu atdzesēt veidnē. Pēc tam klaipiņu liek uz koka dēlīša vai linu dvielīša. Kad maize 10 līdz 15 minūtes atdzesēta, to var nobaudīt.

Dīvaini

Rīdziniekam Valdim pirms nu jau gandrīz diviem gadiem, nākot apkopt ģimenes kapu kopiņas Matīsa kapos, aiz šoka iepletušās acis. Vietā, kur reiz apglabāta brāļa meita, tagad zemes klēpī guļ kāda sveša sieviete, vēsta "Bez Tabu".

Svarīgākais