Iedzīvotāja: Halovīns nav attaisnojums necieņai un bezkaunībai

© pixabay.com

"Halovīnu jautrība nav attaisnojums necieņai un bezkaunībai! Diemžēl ne visi vecāki ar bērniem runā arī par šādām tēmām. Nedomājiet, ka bērnam tas ir tikpat pašsaprotami kā jums. Ja tā būtu, tad katru gadu nebūtu daudz bēdīgu stāstu par ķekatnieku vandālismu," sociālajā tīklā Facebook ierakstu iesāk kāda mamma.

Sieviete uzskata, vecākiem jāpaskaidro, ka Latvijā Halovīni nav tradicionāli svētki un ne visiem var būt pieņemamas šādas aktivitātes. Tāpat bērnam jāpaskaidrojot, ka nedrīkst bojāt svešu īpašumu, ieriebt ja neatver durvis, piemēslot kāpņu telpas un lieveņus. "Skaidrojiet, ka dažreiz cilvēki neatver, jo nav mājās, vai arī ir bail vērt durvis, cilvēki guļ. Tas var būt arī vecs cilvēks vai, piemērām, cilvēks ar īpašām vajadzībām, kurš nevar uzreiz atvērt durvis. Helovīnu svinēšana var būt nepieņemam dažādu reliģiju ietvaros! Neatvērtas durvis nav iemesls vandālismam!" norādā iedzīvotāja.

Ekrānuzņēmums

"Tradīcija paredz, ka tiek veikta jautra izjokošana vai kāds nekaitīgs nedarbs. Pārrunājiet ar bērnu kā viņš izjokos - vai bērnam vispār ir skaidra atšķirība starp vandālismu un izjokošanu!? Vislabāk, ja kopā izdomāsiet pāris paņēmienus, kuri būs asprātīgi, neaizskars citu cilvēku cieņu, nesabojās īpašumu! Katru gadu bērni piemēslo kāpņu telpas ar miltiem, majonēzi, zemi un tml! Paskaidrojiet, ka tas nav pieļaujami, tas ir sīkais vandālisms, tā nav izjokošana. Māciet bērniem respektēt citus cilvēkus, viņu tradīcijas, tiesības nepiedalīties Helovīnu aktivitātēs. VIENMĒR, ja laižat bērnu vienu pašu, pārrunājiet drošu uzvedību, CSN, rīcību negadījumos, pārliecinieties, ka bērns no galvas zina operatīvo dienestu tel nr - 112. Paskaidrojiet kādos gadījumos ir jāzvana uz šo numuru UN kādos gadījumos nē (izjokošana, derības un tml). Ja tiek pamanītas aizdomīgas aktivitātes, nelikumības, aizdomīgas personas, ja bērniem tuvojas svešinieki - uzreiz jāziņo operatīvajiem dienestiem!! Respektēsim arī vidi mums apkārt - savāksim konfekšu papīrīšus, neizmētāsim parūkas un maskas, nebojāsim apstādījumus un publiskas vietas, kuras radītas mūsu priekam un komfortam," uzskata sieviete.

Halovīns ir Visu svēto dienas priekšvakars, 31. oktobra vakars, kas tiek atzīmēts vairākās valstīs. Halovīns liturģiskajā gadā ievada trīs dienu ciklu, kuru veido ne tikai Halovīns, bet arī Visu svēto diena (1. novembris) un Visu dvēseļu diena (2. novembris). Halovīnā sāk pieminēt mirušos, svētos, mocekļus un dvēseles, kas vēl atrodas šķīstītavās. Halovīna vakarā cilvēki (galvenokārt bērni) pārģērbjas par spokiem, raganām, miroņiem un citiem mošķiem un staigā pa mājām, prasot saldumus. Tā ir amerikāņu tradīcija, taču globalizācijas rezultātā izplatījusies arī citās valstīs, arī Latvijā.

Svarīgākais