Šoks! Kurā Latvijas skolā bērniem nākas ēst ar kukaiņiem pilnu ēdienu?

Ilustratīvs attēls © F64

Jēkabpils Valsts ģimnāzijas skolēni, ieturot pusdienas skolas ēdnīcā, piedzīvojuši nepatīkamu pārsteigumu. Vairākos zupas šķīvjos konstatēti kukaiņi. Skati, ko video un fotogrāfijās iemūžinājuši Jēkabpils Valsts ģimnāzijas skolēni, nav patīkami, ziņo www.jekabpilslaiks.lv.

Viens no skolēniem piekrita dalīties savās izjūtās, tikai saglabājot anonimitāti: “Draugs pamanīja, ka kukaiņi zupā. Es arī paskatījos, blakus man sēdošajam - visiem kukaiņi zupās. Visiem četriem. Mēs visi jau bijām sākuši ēst zupu un tikai pamanījām. Negribējās vairs neko tālāk ēst, nebija apetītes. Mazliet pat slikti bija.”

Ēdināšanas pakalpojumus Jēkabpils Valsts ģimnāzijā jau otro mācību gadu nodrošina SIA “Lucrum” - uzņēmums, kura juridiskā adrese ir Rīgā.

No intervijas ēdinātājs atteicās, bet rakstiski uzsver: “Neviens no personāla, kas šajā periodā atradās virtuvē un zālē, nekādus kukaiņus nav redzējis - ne ēdienā, ne jebkur citur. SIA “Lucrum” virtuvē tiek ievērotas visas higiēniskās un HACCP sistēmas prasības. Katru dienu notiek virsmu un iekārtu tīrīšana un dezinfekcija. Piektdien notiek ģenerālā tīrīšana.”

Piektdien pēc pusdienlaika Pārtikas un veterinārais dienests saņēma anonīmu ziņojumu par kukaiņiem zupā, tomēr, ņemot vērā, ka inspektoru izbraukumi jau bija saplānoti, dienesta pārstāvji pārbaudi veica tikai pirmdien, savukārt otrdien notika atkārtota pārbaude.

“Izskatot visas sastāvdaļas, kas šīs zupas sastāvā ietilpst, nekādi pārkāpumi netika konstatēti. Vienīgais, vairs nevarēja pārliecināties par to izlietoto produktu piesārņojumu, un jaunus produktus ar piesārņojumu viņi nekonstatēja, bet mēs, ejot pārbaudēs, turpmāk vēl vairāk uzmanības pievērsīsim garšvielu maisījumiem, kuros, iespējams, varētu būt šādu insektu klātbūtne,” skaidro Pārtikas un veterinārā dienesta Austrumzemgales pārvaldes vadītāja Dace Lazdāne.

Pārtikas un veterinārajā dienestā uzsver, ka šādi kukaiņi mēdz ielīst sauso produktu iepakojumos, piemēram, rīsos, putraimos vai garšaugu maisījumos. Ņemot vērā, ka konkrētajā dienā tika gatavota vistas gaļas zupa, kuras sastāvā bija vistas gaļa, kartupeļi, saldēti brokoļi, burkāni, dilles, kausētais siers un garšaugu maisījums, inspektoriem radās aizdomas, ka insekti varēja būt vecajā garšaugu maisījuma iepakojumā, bet tam nav rasts apstiprinājums.

Svarīgākais