"Ja karš sāktos svētdienā, būtu slikti," sabiedrība sašutusi par atbildīgo komunikācijas pieeju Krievijas drona sakarā

© Depositphotos

Brīvdienās Latviju pāršalca ziņa, ka Latvijā nokritis Krievijas drons - "naidīgu mērķu" tam neesot bijis.

"Šī situācija ir kā apliecinājums, ka mums jāturpina uzsāktie darbi Latvijas austrumu robežas stiprināšanā, tostarp pretgaisa aizsardzības spēju un elektroniskās karadarbības spēju attīstībā, kas ļauj ierobežot dažāda pielietojuma bezpilota lidaparātu darbību," norāda aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Par šo incidentu sākotnēji bija ļoti skopa informācija - Latvijas Nacionālajos bruņotajos spēkos aģentūrai LETA norādīja, ka šis jautājums ir jākomentē Aizsardzības ministrijai. Savukārt ministrijas pārstāvjus aģentūrai LETA svētdienas vakarā sazvanīt neizdevās. Šis informācijas trūkums ļoti nokaitināja sabiedrību.

"Ja karš sāktos svētdienā, būtu slikti. Teikums nacionālajos medijos pie ziņas par iespējamo Shahed dronu pie Rēzeknes: “NBS norādīja, ka šis jautājums ir jākomentē Aizsardzības ministrijai. Savukārt ministrijas pārstāvjus svētdienas vakarā sazvanīt neizdevās"," vietnē "X" aizdomājas kāds tā lietotājs.

Rakstnieks Jurģis Liepnieks: Mēs maksājam vairāk nekā 2% no IKP aizsardzībai, bet par to Aizsardzības ministrija nespēj noorganizēt, lai ministrijā būtu cilvēks, kurš ceļ telefonu svētdienā! Un nespēj nodrošināt elementāru komunikāciju ar sabiedrību, patiesībā jau vienkāršā situācijā, pat ne krīzes. Tā ministrijas vadība šķiet ir vēl nekompetentāka un bezpalīdzīgāka nekā man bija aizdomas.

Inga: Ja karš sāktos svētdienā, varbūt kaut ko izdotos noskaidrot pirmdien. Bet, ja sāktos piektdienas pēcpusdienā, skaidrot vairs nebūtu vajadzības.

Krispijs: Un, ja vēl labs laiks un jūrā ūdens silts, tad var pat nemēģināt sazināties ar AM.

Eiropas Parlamenta deputāts Reinis Pozņaks: Aptuveni 99% sabiedrības sašutuma varētu novērst, vienkārši pasakot kāda tipa drons tas bija. Fotogrāfs vai spridzeklis. Tas, protams, radītu nākamos jautājumus, bet atklāta saruna vairotu savstarpējo uzticēšanos. Šobrīd visi paši aizpilda tukšumu ar savu izdomājumu. Sliktāko.

Dace: Tieši domāju - no kurienes šī te aplinkus runāšana, bezjēdzīgu vārdu virknējums, slepenība, aizrādījumi - "neizplatiet maldīgus paziņojumus". Tas viss ir no padomijas. Tas palicis par pamatinstinktu - noslēpt, izlikties, ka nekas nav bijis, nemācēt paskaidrot pieņemamā līmenī.

Žurnālists Krišjānis Kļaviņš: Krievijas drona apzinātā ielidošana 100 km dziļi Latvijas teritorijā parāda biedējošu tendenci: vara nav gatava atklāti runāt par notikušo un tā iemesliem. Masu mediji solidarizējas ar varu un nesniedz patiesu, atklātu informāciju. Kara gadījumā varēsim paļauties katrs uz sevi.

Svarīgākais