"Sanāk, ka ārsts pelna 240 eiro stundā"; cilvēks šokā, cik maksā ārsta laiks

© Kaspars Krafts

Sen vairs nešausmināmies, ka gaidīšana uz valsts apmaksātu vizīti pie ārsta speciālista var ievilkties uz vairākiem mēnešiem, tāpēc cilvēki, kam ir veselības apdrošināšana vai pietiekami daudz naudas makā, izvēlas pie ārsta doties maksas vizītē.

Samaksājot naudiņu, mēs gaidām, ka ārsts mums veltīs pietiekami daudz laika un uzmanības, lai iedziļinātos problēmā, izmeklēs, iztaujās, aprunāsies, nosūtīs uz izmeklējumiem un gaidīs atpakaļ, lai sniegtu konkrētus norādījumus par turpmāko ārstēšanos.

Diemžēl realitāte ir cita - arī maksas vizītei ir ierobežots laiks - vienam pacientam tiek atvēlētas 15 minūtes. Šāda prakse tiek izmantota praktiski visās veselības aprūpes iestādēs.

Cena par vizīti pie ārsta speciālista var būt atšķirīga - lielākoties tā svārstās no 45 līdz 80 eiro, tātad vidēji 60 eiro par 15 minūtēm.

Jautājums ir aktualizēts vietnē "X": "Kā tika aplēsts, ka ar 15 minūtēm pie ārsta speciālista pietiek? Jo cena tam ir 60€, kas ir pacientam sagremojami griesti? Tad cik būtu jāmaksā/cik ilgai vizītei, kurā ārstam pietiktu laiks iedziļināties, iztaujāt, uzklausīt, nosūtīt uz analīzēm, izmeklējumiem, kas nepieciešami?"

Komentētāji spriež, ka tas nav īsti normāli, jo ir bijusi slikta pieredze: "Ja 15 min ir 60 eiro, tad sanāk, ka ārsts pelna 240 euro stundā. Tas vispār nav normāli, jo lielākoties viņi vienkārši izraksta tabletes un žigli uzstāda diagnozi. Reti kurš ir ieinteresēts reālā rezultātā - nu man tāpat rinda, aizies pie cita ārsta nākamreiz pasūdzēties."

Gunita: "Es tikko biju uz 6 min par 30€. To, ka jāpalielina zāļu deva, varēja arī whatsappā uzrakstīt, bet par to jau nesaņems"

"Absolūta neieinteresētība pacienta problēmās, pavirša attieksme, plus vēl jautājumi tipa - a ko jūs no manis gribat? Un tas vis par 60 eur ar nosūtījumu un pēc pieraksta, kuru nemaz nav tik viegli dabūt pat par maksu. Lieki izmesta nauda un laiks."

Svarīgākais