Apdrošinātāji atsaka atlīdzības, jo lietavas izraisa ūdens uzkrāšanos, nevis plūdus

© Dmitrijs Suļžics/MN

Pēc spēcīgajām lietavām ļoti daudziem nākas saskarties ar problēmu - cietusi iedzīve un nekustamais īpašums, kas bijis apdrošināts, tomēr apdrošinātāji šo dabas stihiju nosauc citādi un atlīdzību atsaka.

Soctīklos pēc lietavām un vētras ir vairāki ieraksti, kas liecina, ka apdrošinātāji atsaka atlīdzību ar formālām atrunām. Situācija sarežģījusies tiktāl, ka VUGD speciālisti un premjerministre skaidro, kas ir kas - lietavas izraisa plūdus, kas ir viens no apdrošinātajiem riskiem, ja vien konkrētais objekts bijis apdrošināts pret dabas stihijām. Savukārt apdrošinātāji saka: tie nav plūdi, bet gan ūdens uzkrāšanās.

Ļoti spilgti šo situāciju demonstrē kāds ieraksts mikroblogošanas vietnē "X": "Plūdu dēļ mājas pirmais stāvs ūdenī, tādēļ kurinātavā uzblīda apakšējie granulu maisi, virtuvē - lamināts. If atteica atlīdzību, jo māja apdrošināta pret dabas stihiju (arī plūdu) nodarītiem bojājumiem, bet lietavu dēļ sakrājies ūdens neesot nekādi plūdi un stihija."

Rakstiskajā apdrošinātāju atbildē tiek rakstīts: "Atteikuma pamatojums: "Negadījuma cēlonis ir spēcīgas lietavas nokrišņu ūdeņu uzkrāšanās, kā rezultātā radušies zaudējumi apdrošinātajai ēkai, kā arī garāžas ēkai. Lietā nav konstatēti pierādījumi vai apstākļi tam, ka būtu iestājies kāds no apdrošinātajiem riskiem."

Komentāros cilvēki ir sašutuši par šādu apdrošinātāju bezkaunību un iesaka vērsties tiesā.

Svarīgākais