Pēc dabas stihijas Bauskā paveras briesmīgs skats

© Privātais arhīvs/Bez Tabu

“Tas bija kā bumba, kā spēriens, un piecu minūšu laikā viss ir izpostīts,” par 11. jūlija postošo vētru, kas sevišķi skāra Bauskas pašvaldību, stāsta Jānis. Pašā Mēmeles krastā, kilometra attālumā no Viļa Plūdoņa muzeja, viņam pieder zemnieku saimniecība un gadiem kopts mežs līdzās tūristiem ierīkotai atpūtas platformai. Tagad šī vieta ir izpostīta, vēsta "Bez tabu".

Četrus hektārus plašais mežs ar simtgadīgajām ozolu un priežu audzēm ir pilnībā zudis.

“Mums tas nebija parasts mežs. Tā bija izkopta priežu un ozolu birzs. Praktiski 90% no meža kokiem ir nolauzti, varbūt tikai jaunie ir palikuši,” stāsta saimnieks. “Mežs bija tīrs no krūmiem. Mums tur bija melnzeme uzbērta, zālīte iesēta, nevis kaut kāds parasts lauku tūrisms. Piestrādāts piecu gadu garumā.”

Naudas izteiksmē Jānis zaudējumus nav rēķinājis. Tomēr viņš lēš, ka nolauzti simtiem, teju tūkstoš koku, un tos plānots aizvākt, piesaistot meža izstrādātājus.

Laivu piestātne vētrā cietusi vismazāk. Visvairāk Jānim žēl tieši meža. “Tas skaistums. Ja koks audzis 100 gadus. Neesam jau nekādi trūcīgie, bet gribējām mežu mazbērniem atstāt, tāpēc kopām un pļāvām,” zaudējuma sajūtu neslēpj saimnieks.

Jānis ar lūgumu sniegt atbalstu kā vētrā cietušajam vērsies arī novada pašvaldībā. Tomēr cerības esot mazas, ka saņems kādu kompensāciju. Šobrīd viņš ir apņēmības pilns sakopt savu īpašumu un “dzīvot tālāk”. Iecerēts arī atjaunot mežu, iestādot jaunos kokus.

Svarīgākais