Mārupes novada iedzīvotāji: situācija kļūst arvien sliktāka

© Kaspars Krafts/F64

Mārupes novada Spilvē iedzīvotājiem ikdienā jāosta nepatīkama smaka. Kā norāda iedzīvotāji, gadu no gada situācija aizvien pasliktinoties, vēsta "Bez Tabu".

Iedzīvotāji vasarā spiesti izvairīties no telpu vēdināšanas.

“Pievērsiet uzmanību, ka šeit nav bērnu. Viņi neiet ārā no mājas. Esmu vecmāmiņa, mazdēls ar mani nedzīvo, jo viņš šeit nevar kārtīgi elpot, viņam sākas vemšanas refleks. Skumstu pēc mazdēla. Nezinu, vai kāds mūs sadzirdēs, bet gribam, lai bērni dzīvotu ar mums, lai viņi varētu iziet ārpus telpām,” raidījuma žurnālistam nosaka vecmāmiņa Elita.

Iedzīvotāji gadiem ilgi rakstījuši iesniegumus dažādām iestādēm, kā arī likumsargiem, taču bez izmaiņām. Līdz pat šim brīdim tā arī nav rasts pienācīgs risinājums, lai smakas apmērus samazinātu.

"Pirms gadiem pieciem, septiņiem varēja šad un tad just to smaku. Šobrīd ir tā, ka 8 no 10 dienām var just. Nav iespējams iziet dārzā ar bērniem paspēlēties, nav iespējams svinības organizēt. Mēs nerunājam par kaut kādu aromātu, bet tā ir kanalizācijas smaka. Karstās dienās ir jāizvēlas - atvērt logu, ostīt sūdu smaku vai dzīvot sasmakušā, neizvēdinātā telpā."

Smakas avots meklējams dūņu krātuvē, kur tiek nogādātas dūņas no notekūdeņu attīrīšanas stacijas. Krātuve atrodas nepilna puskilometra attālumā no privātmāju ciemata.

Pašvaldības uzņēmuma “Rīgas ūdens” pārstāvis norāda, ka šogad iespējams tiks izraudzīts uzņēmums, kas veiks būvniecības darbus attīrīšanas stacijā Daugavgrīvā, kā rezultātā mazāk dūņu tiks vestas uz krātuvi Vārnukrogā. Tiesa, būvniecības darbiem paredzēti vairāk nekā četri gadi, tādēļ tiek izsvērti arī citi varianti, kā samazināt gaisa piesārņojumu.

"To nevar tik ātri atrisināt pilnībā, šajā laikā var tikai samazināt. Katru nedēļu varētu stāstīt, kas ir darīts un izdarīts. Problēmu atrisinās pavisam, kad tiks paplašināts metāntenku parks bioloģiskās attīrīšanas stacijā “Daugavgrīva”. Šajā jomā jaunumi ir tādi, ka beidzot ir cerības par būvnieka izvēles konkursa sekmīgu noslēgumu. Augusta beigās beidzas pieteikumu iesniegšana. Sliktā ziņa ir tāda, ka būvdarbu izpildes termiņš ir 50 mēneši."

Vanzovičs stāsta, ka uzņēmuma speciālisti apsverot iespēju virs dūņu krātuves uzstādīt gaisa necaurlaidīgu membrānu, tomēr izmaksas tuvojas viena miljona eiro atzīmei, tādēļ par šo soli vēl nav pieņemts lēmums.

Svarīgākais