"Ja nomirst darbavietā, bēres apmaksā uzņēmums..."; cilvēki kliedz par ieplānotajām izmaiņām

© pixabay.com

Šonedēļ tiek ziņots, ka varētu tikt samazināts slimības pabalsts, ko darba devējam jāmaksā par pirmajām desmit slimošanas dienām. Cilvēki ir ne tikai sašutuši un dusmīgi, bet pat ārprātā nikni, jo daudziem slimošana jau esošajā sistēmā rada grūti pārvaramas finansiālas problēmas.

Publiskajā telpā, tajā skaitā soctīklos, izskan darba ņēmēju neapmierinātība, kas ne vienmēr tiek izteikta cenzētā valodā. Cilvēkus var saprast - ja tiks pieņemti ierosinājumi samazināt gan dienu skaitu, par ko netiek maksāts vispār, gan samazināti procenti no vidējās dienas algas, kas pienākas par slimošanas dienām, daudzi vispār nevarēs atļauties slimot, jo nespēs nopirkt zāles un samaksāt rēķinus. Cilvēki dosies uz darbu slimi, un tam var būt visai biedējošas sekas. Sakāpinātas emocijas cilvēkiem liek runāt trakas lietas.

Mikroblogošanas vietnē "X" Frederiks Ozols raksta: ""Ministrijas piedāvā mazākas slimības lapu kompensācijas." Bet kāpēc nevar piedāvāt īpašo iespēju nomirt darbavietā? Vai aplaist visus ar gripu vai kaut vai kādu vēdera vīrusu? Manuprāt ir vēl daudz iespēju, kā pagriezt labklājību pretējā virzienā."

Komentētāji ir nesaudzīgi pret darba devējiem, ministrijām un darba dvēju konfederāciju, kas šos priekšlikumus atbalsta: "Man tur patika Gorška teksts par to, ka "slimie uz darbu nenāk un var strādāt no mājām". Mhm...lielākā čikstuļa Bites cilvēki tiešām šprotes pako no savām koju istabiņām? Āksti"

Autors papildina: "Starp citu tas ir vēl viens aspekts šajā stāstā, kas viss balstās tikai uzņēmēju paziņojumos un datos bez konteksta (neskatot kontekstā ar darbspējīgā vecuma sabiedrības daļas veselības stāvokli, novēlotu diagnostiku, ielaistām un hroniskām slimībām). No mājām strādā arī slimi."

Komentētājs ironizē: "Arodbiedrības varētu izcīnīt kompromisu - ja nomirst darbvietā, bēres apmaksā uzņēmums..."

Arī uz šo teikumu autoram ir piebilde: "Jā, tā bija Āfrikā tur, kur strādāju. bija pat vēl lielāks bonuss - arī tuvāko radinieku bēres apmaksāja uzņēmums."

Svarīgākais