"380 eiro par tonnu"; cilvēki šausminās cik maksā konkrēta atkritumu veida nodošana

© MN

Azbesta šīferis ir pasludināts par bīstamajiem atkritumiem un līdz ar to nodot to var tikai konkrētās vietās, turklāt maksājot bargu naudu. Ja mājai tiek likts jauns jumts, tad jārēķinās, ka par vecā šīfera utilizāciju vien nāksies šķirties no vairākiem tūkstošiem eiro.

Cilvēki, kuriem rocība nav tik liela, lai par vecā jumta nodošanu maksātu gluži vai jaunā jumta materiāla cenu, izvēlas vairākus veidus: krāmē kaudzē kādā mazāk redzamā vietā; sadrupina un iestrādā lauku celiņā; mēģina bez maksas piedāvāt kādam, kam vajadzīgs remontēt veca šķūņa jumtu; ved uz mežu un izgāž tur, un tikai paši apzinīgākie un turīgākie šīferi nodot, samaksājot par nodošanu bargu naudu - 380 eiro par tonnu.

Soctīklos tēma ir atkal aktualizēta: "Besī, ka vecā šīfera nodošana maksā tik dārgi."

Komentētāji precizē: "Nezinu kā ir Getliņos, bet mēs uz savu tuvāko pie Jelgavas Brakšķu poligonu vedām paši. 380 eiro tonna"

Diskusijā iesaistījies arī advokāts Olafs Cers: "Jā, tā ir milzīga pretruna - valsts tērē bargu naudu visādiem klimatneitralitātes pasākumiem un kam tur vēl, bet, kad vēlies nodot šīferi, tad jāpiemaksā, un arī elektro atkritumi nododami kaut kādos dīvainos laikos, kas turklāt teju katru dienu atšķiras...Ar riepām līdzīgi."

Kaspars Hermanis uzskata: "Šķirošana ir bizness. Ja kāds pa īstam gribētu, lai dabai bīstamus atkritumus cilvēki nemestu mežā vai Daugavā, tad noteikti radītu pieejamu utilizāciju visiem."

"Un brīnās, kāpēc šīferis nonāk mežos. Ja pasludināja par kaitīgu, lai tad savāc kā dzīvsudrabu uc."