Absurds? Piesakoties sētnieka darbam, Latvijā joprojām prasa Covid sertifikātu

© F64

Lai gan covid-19 saslimstības rādītāji kritušies un saslimstības mazināšanas nolūkā ieviestie ierobežojumi atcelti, strādāt gribētājus samulsinājusi vairāku darba devēju prasība kandidātiem uzrādīt derīgu covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, piesakoties, piemēram, apkopēja-sētnieka, mehāniķa un citām vakancēm, vēsta "Bez Tabu".

Sanda, pētot vakances Gulbenes novadā, pamanījusi, viņasprāt, nepamatotu prasību:

“Labdien. Visiem zināms, ka pandēmija ir beigusies un pat medicīnas iestādēs nav nepieciešama maska. Vakar uzzināju un šodien pārbaudīju, ka tomēr ne visur covid-19 ir beidzies. SIA “Gulbenes Energo Serviss” ir vakance uz sētnieku - apkopēju. Kā viena no prasībām ir vakcinācijas sertifikāts vai pārslimots covid-19.”

Īpaši neiederīga šī prasība šķiet tādēļ, ka galvenie darba pienākumi, kā teikts sludinājuma tekstā, veicami ārtelpās, turklāt jāstrādā patstāvīgi. Tas savukārt nozīmē - risks darba vietā saslimt ar infekcijas slimību būtu samērā zems. Uzdodoties par darba meklētāju, un cenšamies noskaidrot, vai bez sertifikāta nu nekādi? Izrādās, šāda prasība esot visiem darbiniekiem. Lēmumu, kā paskaidro klausulē dzirdamā uzņēmuma darbiniece, pieņēmusi valde, taču detalizētu pamatojumu nezinot.

Valsts darba inspekcijā skaidro - darba devējiem covid-19 izplatības mazināšanas nolūkā kopš 2021. gada septembra ļauts pašiem izvērtēt, kādus drošības pasākumus saviem darbiniekiem uzdot ievērot. Tostarp var būt pienākums darba laikā lietot sejas maskas, regulāri veikt testēšanu un uzrādīt vakcinācijas sertifikātu. Klientu atbalsta nodaļas vadītāja Dace Stivriņa uzsver, ka darba devējiem pašiem jāizvērtē epidemioloģiskā situācija un nepieciešamība izvirzīt kādu no prasībām saviem darbiniekiem.

Nebūšanas

Rīdziniece Elīna ir četrus gadus vecā dēliņa Lūkasa mamma, kura iepirkties dodas kopā ar bērnu. Vienā no iepirkšanās reizēm apmeklējusi Rīgas mikrorajona “Rimi” veikalu. Kad iepirkšanās jau gandrīz noslēgusies, Elīnas dēls paziņojis, ka vēlas apmeklēt tualeti. Tieši šajā veikalā klientiem pieejamu labierīcību nav, un arī darbinieces liegušas izmantot savu tualeti, kas māmiņu ļoti pārsteidzis, vēsta "Bez Tabu".

Svarīgākais