Brits, pārceļoties uz dzīvi Latvijā, neizpratnē par noteikumiem valstī

© Dāvis Ūlands/F64

Ķekaviete Vita vairāk nekā desmit gadu dzīvojusi un strādājusi Lielbritānijā, kur iepazinusies ar savu vīru – Paulu. Abi pērn nolēmuši pārcelties uz Latviju, lai paliktu šeit uz visiem laikiem. Nepieciešamo dokumentu kārtošana gan abiem sagādājusi pamatīgas galvassāpes, vēsta "Bez Tabu".

Vita un Pauls nupat uzcēluši savu māju Ķekavas pusē, aizrāvušies ar jauniem hobijiem, ieguvuši jaunus draugus un sapņo par nelielu ģimenes biznesu nākotnē, tālab steiguši nokārtot Paula termiņuzturēšanās atļauju. Dokumentu saņemot, gaidījis nepatīkams pārsteigums: lai gan lēmums par atļauju uzturēties Latvijā izsniegts uz četriem gadiem, termiņuzturēšanās atļauja derīga vien gadu. Vitai un Paulam esot nācies stāvēt garās rindās Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē un ne bez aizķeršanās aizpildīt pamatīgu dokumentu kaudzi, lai oficiāli noformētu vīrieša uzturēšanos Latvijā. Abi bijuši šokā - kādēļ jau pēc gada tam visam jāiet cauri atkal?

Vita centusies sazināties ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi neskatāmas reizes nedēļas garumā, taču klausuli neviens tā arī neesot pacēlis. Tad nu devušies risināt jautājumu klātienē. Uz savu jautājumu, kāpēc termiņuzturēšanās atļauja ir uz vienu gadu, ja lēmums - uz četriem, tā arī nav sagaidījusi.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes pārstāve Madara Puķe skaidro:

“Tā ir apzināta procedūra, kas paredz reizi gadā pārliecināties, vai nav mainījušies sākotnējie iemesli tam, kāpēc cilvēks ir saņēmis uzturēšanās atļauju. Piemēram, ja persona studē, tiek pārbaudīts, vai persona vēl arvien studē, vai viņa nav atskaitīta no studiju programmas. Tiek pārbaudīts, vai tiek maksāti nodokļi. Ir gadījumi, un arī nereti gadījumi, kad ģimenes apvienošana, tātad laulība, vairs nepastāv.”

Svarīgākais