Rīdzinieks ceļ trauksmi par briesmīgu vietu Imantā

© Ekrānšāviņš no video/Bez Tabu

Diennakts veikalā Rīgas Imantas apkaimē gadiem ilgi tirgo alkoholiskos dzērienus nakts stundās, ziņo apkaimes iedzīvotājs Mārcis, kurš ilgstoši pieliek lielus pūliņus, lai apkarotu nelegālo rūpalu. Iedzīvotāju satrauc arī veikala klientu uzvedība: dzeršana publiskā vietā, uzdzīve un cūkošanās, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Mārča rīcībā ir daudzas video liecības, kas krājušās gadiem ilgi. Tajās iemūžināta alkohola lietošana gan naktī, gan dienā, personas vieglākā un smagākā reibumā, urinēšana un uzdzīve veikala apkārtnē.

"Kopš 2012. vai 2013. gada ziņoju pašvaldības policijai. Tam kontingentam nav nekādas cieņas pret pašvaldības policiju. Kad policijas darbinieks sejā saka, ka nedrīkst lietot alkoholiskos dzērienus publiskā vietā, viņi atbild ar pretjautājumu - kur tas rakstīts? Viņi vai nu nopērk alkoholu un aiziet, vai dzer turpat uz ielas."

Notiekošo apkaimē redz arī bērni, jo turpat blakus ir skola, kuras sienu, kā iemūžināts video liecībās, pļēguri bieži apčurā. “Pirms kāda laika atjaunoja sporta laukumu. Es domei lūdzos, lai uzliek žogu, jo tas bija noārdīts. Naktīs viņi gāja uz skolas pagalmu dzert,” sašutis raidījumam stāstīja Mārcis.

Agrāk veikals maskējās aiz bāra izkārtnes, tāpēc bija atļauts tirgot grādīgos arī nakts stundās izlejamā veidā klientiem pie galdiņa. Tomēr realitātē veikala klienti nesa ārā no veikala dzērienus pudelēs un dzēra, kur vēlējās. Mārcis gadiem ilgi apgādāja likumsargus un Valsts ieņēmumu dienestu ar pierādījumiem video formātā, kuros iemūžināta veikala klientu uzvedība. Pēc ilgiem pūliņiem apkaimes iedzīvotājs panāca aktīvāku likumsargu iesaistīšanos. Kā norādīja Mārcis, policisti, uzdodoties par pircējiem, nakts stundās veica kontrolpirkumus, fiksējot alkoholisko dzērienu tirgošanas ierobežojumu, noteikumu pārkāpumus. Mārča sabiedriskās aktivitātes un likumsargu darbs rezultējās ar alkohola tirgošanas nakts stundās atļaujas anulēšanu. Tomēr jau vairākus gadus veikalā alkoholu naktīs pārdod nelikumīgi, norādīja Mārcis.