Apmeklētāji sūdzas par notiekošo Saulkrastu pludmalē

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Vides izglītības fonda pārstāvji, kuri pārbauda, vai un kā ievēroti Zilā karoga kritērija, Saulkrastos šajā sezonā viesojušies jau vairākkārt. Saņemtas arī sūdzības no apmeklētājiem, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Atpūtnieks Normunds sašutis par glābēju neesamību, kā arī to, ka šķirošanas konteineri nav pieejami pludmales tiešā tuvumā.

"Līdz pat šodienai tur nav pastāvīgi dežurējošu glābēju, kaut gan par palielu summu tika uzlabots glābēju tornis pāris gadus atpakaļ. Nav arī iespēja izmest sašķirotus atkritumus. Saulkrastu pašvaldība paziņoja, ka iedzīvotājiem ir jāaiznes, to ko atnesa. Šo principu izmanto vien maza daļa, lielākoties miskastes maisiņi tiek izmesti pie tuvākajiem veikaliem, vai atstāti mežmalā pie auto stāvvietām. Rodas jautājums, vai kāds maz uzrauga Zilā karoga kritēriju pielietojumu dzīvē? Vai pietiek ar torni, pāris atkritumu konteineriem, kurus var atvest uz komisijas apciemojuma dienu?"

Vēlāk gan noskaidrojas, ka tā nav nejaušība. Šobrīd Saulkrastu Zilā karoga pludmalē glābēji sastopami vien nedēļas nogalēs. Vietvarai ir grūtības nodrošināt darbiniekus ar attiecīgiem sertifikātiem, tādēļ pieņemts lēmums pašreiz tos piesaistīt vien nedēļas nogalēs, kad atpūtnieku skaits pieaug. Zilā karoga piešķīrēji pašvaldībai veikuši vairākus aizrādījumus, kuru neievērošana var rezultēties ar Zilā karoga nolaišanu.

Nebūšanas

Savu spēju pārvērtēšana peldoties, īpaši alkohola reibumā, var beigties letāli. Šo frāzi glābēji atgādina nepārtraukti un ne velti. Viņi teju ikdienu steidz palīdzēt cilvēkiem, kas nokļuvuši nelaimē, baudot ūdens priekus. Diemžēl ne visi novērtē glābēju iesaisti un mēdz izrādīt arī agresiju, vēsta "Degpunktā".

Svarīgākais