Politiķis šokēts par ceļu stāvokli Latgalē

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Latvijā sākusies ceļu remontdarbu sezona – lielākie būvdarbi šosezon gaidāmi uz Bauskas šosejas, taču arī daudzviet citur, tostarp Pierīgā, tiks laboti ceļi.

Daži ceļa posi, tēlaini sakot, kliedz pēc remonta.
Piemēram, ceļa posms Balvi-Viļaka, kura stāvokli "izbaudījis" Rīgas domnieks Andris Morozovs.
"Lielākā daļa ceļu Latvijas austrumu un dienvidaustrumu daļā izskatās šādi (video redzams ceļš Balvi-Viļaka). Žēl, ka video nenodod visu "dievišķo" sajūtu spektru, kad tevi bedrēs uzmet tā, ka saulesbrilles nolido no deguna, un tu ar pēdējiem spēkiem centies noturēt mašīnu taisnā virzienā.
Vietējie stāsta, ka bijuši gadījumi, kad ātrās palīdzības pacients guvis traumas jau pa ceļam uz slimnīcu - kratoties mašīnā, jo neviena drošības josta nevar garantēt drošu pacienta transportēšanu.
Ak, ko tur! Ir gadījies, ka ātrā palīdzība nemaz nevar nokļūt līdz slimnīcai, pazaudējot riteni kārtējā bedrē!
Divtik "jautri" ir tas, ka uz ceļa nav nevienas zīmes (!) par ātruma ierobežojumu, par bīstamiem ceļiem, par bedrēm, sanesumiem un citām bezceļa nepatikšanām! Acīmredzot, loģika ir tāda, ka vietējie ir lietas kursā un "svešie šeit nestaigā".
Bet! Mums taču tuvojas vēlēšanas! Turklāt ārkārtīgi sarežģītos ģeopolitiskajos un ekonomiskajos apstākļos. Ir pienācis laiks atcerēties tos, kas dzīvo ārpus Rīgas, Jūrmalas un Baltezera, un jo īpaši iedzīvotājus no Latgales, kas ir tik tālu kā cita planēta.
Un sākas. Divu mēnešu laikā Latgali un īpaši Balvu novadu apmeklēja gandrīz visi valsts augstākās amatpersonu pasaules pārstāvji. Vides un reģionālās attīstības ministrs Plešs, zemkopības ministrs Gerhards, finanšu ministrs Reirs, iekšlietu ministre Golubeva... Ar savu klātbūtni novada iedzīvotājus iepriecināja pats prezidents Levits! Es dārgi maksātu, lai redzētu, kā prezidents un ministri brauc pa Latgales ceļiem, un vēl jo vairāk - lai dzirdētu, ko viņi runā un kādā valodā...
Starp citu, vienā no ministru tikšanās reizēm ar Balvu novada iedzīvotājiem uz izmisīgo pieprasījumu pēc ceļu remonta tika sniegta ļoti eleganta atbilde. Pēc valdošo vārdiem, Balvu novadā ceļi noteikti tiks salaboti! Obligāti! 2024./2025. gadā! Ja būs līdzekļi... Skaisti izlocījās! Galvenais, ka nevarēs teikt, ka samelojās, respektīvi 2025. gadā varēs teikt - līdzekļu, diemžēl, nav. Bet tiklīdz būs - tā uzreiz!
Taču pastāv nopietnas bažas, ka, pat ja līdzekļi arī būs pieejami, līdz 2025. gadam no ceļiem Balvu novadā nekas vairs nebūs palicis pāri. Būs jābūvē jauni.
P.S. Cienījamā Satiksmes ministrija / Ministry of Transport un Latvijas Valsts ceļi, ir pienācis laiks šos ceļu posmus iekļaut remontdarbu prioritāšu sarakstā. Vai arī ieviest ārkārtas stāvokli ceļu kritiskā stāvokļa dēļ, kas apdraud kustamās mantas veselumu un nespēju savlaicīgi saņemt medicīnisko palīdzību novada iedzīvotājiem. Un tas jau tiešām apdraud cilvēku veselību un dzīvību," savā facebook kontā raksta politiķis.