Rīdziniece brīdina par viltīgu krāpnieku shēmu

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/LETA

Raidījumu “Bez Tabu” uzrunājusi sieviete, kura ziņo par krāpniekiem, kuri atsaukušies viņas internetā ievietotajam lietotu apavu sludinājumam. Patiesībā viltus pircējs atjautīgā veidā centies iztukšot bankas kontu.

Viņa izvietoja sludinājumu internetā, tādējādi cenšoties pārdot savas lietotās kurpes. Sludinājumam atsaucās kāda persona, kura kurpju pārdevēju uzrunāja rakstveidā lietotnē “WhatsApp”. Persona, kura uzdevās par pircēju rakstīja krievu valodā un izvairījās no sazvanīšanās.

Esot vienojušies, ka izmantos kurjerdienesta pakalpojumu, lai pircējam nogādātu apavus. Persona, kas uzdevās par kurpju kārotāju, pirms izsūtīšanas it kā apņēmās samaksāt par preci. Apavu pārdevējai atsūtīja saiti, kas pārvirzīja uz mājaslapu, kas vizuāli ļoti atgādināja kurjerdienesta “Omniva” interneta vietni. Tur uzrādījās, ka nauda jau teju pārdevējas kontā. Sagatavotajā elektroniskajā veidlapā, lai naudu apavu tīkotāja saņemtu, no pārdevējas tika prasīts aizpildīt vairākas ailes par sevi un savu bankas kontu. Pieprasītā informācija sievietei lika satrūkties.

"Man tiek atsūtīta saite. Protams, es tā kā nedaudz pa gaisiem. Redzu, ka ”Omniva” mājaslapa. Lasu, kas tur tagad no manis nepieciešams: kredītkartes numurs, tās derīguma termiņš, drošības kods. Tālāk seko pats interesantākais: jānorāda bankas konta atlikums un Smart-ID PIN kods. Tad jau es palecos! Īsti laikam kaut kas nav, lai cik naiva esmu, bet kaut kas jocīgs!"

Elektronisko veidlapu sieviete parādīja saviem bērniem, kuri, par laimi, izglāba māti no iekrišanas lamatās.

"Kopija! It kā tā būtu ”Omniva” mājaslapa. Mēs uzreiz sākām šķirt ”Omniva” mājaslapu. Nianse ir ļoti neuzkrītoša. Jaunieši mājās uzreiz pievērsa uzmanību mājaslapas adresei ”omniva.lv”, bet šai bija izveidota ”omnivalv.shop”."

Kopija! It kā tā būtu ”Omniva” mājaslapa. Mēs uzreiz sākām šķirt ”Omniva” mājaslapu. Nianse ir ļoti neuzkrītoša. Jaunieši mājās uzreiz pievērsa uzmanību mājaslapas adresei ”omniva.lv”, bet šai bija izveidota ”omnivalv.shop”.

Kurjerpasta pakalpojumu sniedzēju vārdā uzdarbojas krāpnieki, kuri mēģina izkrāpt privātpersonu datus, jau iepriekš, brīdinot sabiedrību, informēja Valsts policija un informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija “CERT.LV”. Lai īstenotu savu nolūku, krāpnieki izrāda interesi no privātpersonām iegādāties sludinājumu platformās piedāvātās preces, bet kā norēķina veikšanas apstiprinājumu norāda it kā kujerpasta pakalpojumu sniedzēju mājaslapās izveidotu apliecinājumu par apmaksas veikšanu un aicinājumu viltus mājas lapā saņemt maksājumu. Kurjerdienesti šādu pakalpojumu nenodrošina un aicina individuālos preču pārdevējus uzmanīties, kā arī, saskaroties ar krāpšanas mēģinājumiem, vērsties Valsts policijā.