Absurds? Latviešu puisis izslimo Covid-19, bet netiek pie sertifikāta

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Elvis vasaras sākumā saslima ar Covid-19 atrodoties Apvienotajos Arābu Emirātos. Pārslimoja mierīgi, taču viņš pat iedomāties nevarēja, ka, atgriežoties dzimtenē, nevienam šis fakts neinteresēs, vēstīja raidījums "Bez Tabu".

Pēc vīrusa pievarēšanas, Elvis izlēma atgriezties Latvijā, kur arī pašizolējās no pārējiem.

Elvis vērsās pie Nacionālā veselības dienesta (NVD), lai iegūtu sertifikātu, ka viņš ir pievarējis slimību ārzemēs. Viņam pat ir vairāki apliecinājumi, taču - saņēmis atteikumu!

Iestādē jaunietim paziņoja, ka valdība nav devusi rīkojumu, lai varētu konvertēt sertifikātu. Elvis noskaidroja, ka, izslimojot vīrusu Latvijā, pienākas sertifikāts, kurš ir derīgs 180 dienas. Viņš vēlas iegūt tieši tādu pašu sertifikātu, kas apliecina faktu par izslimošanu.

"Es nekur nevaru iet, ne uz darbu, ne pasākumiem. Šobrīd no sava ārsta esmu dabūjis izziņu, ka varu iet uz darbu, bet vēl no NVD atbildi neesmu saņēmis. Es strādāju trenežieru zālē, tā nav slēgta ofisa vieta, tāpēc ir vajadzīgs sertifikāts. Es jau mēnesi cenšos nokārtot to visu. Gribu kaut kādu loģiku redzēt, jo vīruss arī tur Emirātos ir tāds pats kā šeit Latvijā, visas tās pašas pazīmes man bija," saka Elvis.

Jaunieti informēja, ka vienīgais risinājums, kā iegūt sertifikātu ir vakcinēties. Tomēr Elvim rodas jautājums, cik vispār ir droši vakcinēties, ja tikko viņš jau ir izslimojis?

NVD informē, ka izslimojot Covid-19 Eiropas Savienībā ir iespējams iegūt sertifikātu, taču, ja cilvēks atrodas trešajās pasaules valstīs, tad šāds sertifikāts nepienākas. Ir tikai divi risinājumi - vakcinēties vai nepieciešamības gadījumos par saviem līdzekļiem veikt testu.

"Attiecībā uz citām valstīm, kas ir ārpus Eiropas Savienības, šāda datu apmaiņa diemžēl nenotiek. Līdz ar to nav iespējas pārliecināties, nav vienota standarta attiecībā uz laboratoriju izrakstiem par to, ka cilvēks tiešām ir pārslimojis. Katrā valstī tas var atšķirties," skaidro NVD.

Svarīgākais