"Rīgas bērniem jāstaigā bez zobiem"; māte sašutusi par rindām pie zobārsta

© Pixabay

Likstas saistībā ar bērna pierakstīšanu pie zobārsta ir jau sena problēma - rindas uz valsts atmaksātu vizīti ir ļoti garas, bet privātprakses par pakalpojumiem arī bērniem prasa lielu naudu. Par to Bez Tabu Sūdzību dēlī norādījusi arī maza bērna mamma no Rīgas.

“Esmu šokā, ka Rīgā vairs nevar normāli tikt pie bērnu zobārsta. Jāpierakstās jau 3-4 mēnešus iepriekš, lai varētu tikt pie valsts apmaksāta zobārsta, bet privātprakses ņem ļoti lielas samaksas,” sašutusi ir rīdziniece.

“Rīgas bērniem sanāk, ka jāstaigā bez zobiem.

Rīgā uz katra stūra ir zobārstniecības, bet nevienā nevar tikt ar akūtām sāpēm. Divas nedēļas mocījos ar 4 gadus vecu bērnu, lai ieliktu zāles un samaksāju 100 eiro. Vai tiešām nevar paņemt akūtās sāpēs bez rindas? Vai tomēr bērnam ir jāmokās nedēļām ilgi, lai tikai ieliktu zāles piena zobā? Vai tiešām Covid-19 ir aizstājis citas cilvēka slimības un sāpes?” vaicā Ludmila.

Par līdzīgu skumju situāciju dzirdējām arī pirms pāris gadiem - kāda liepājnieka 12 gadus vecajam dēlam bija vajadzība apmeklēt zobārstu, bērna tēvs vēlējies izmantot valsts apmaksāta zobārsta pakalpojumus. Taču rindā jāpagaida "vien nieka" divi. Toreiz Rīgas Stradiņa universitātes Zobārstniecības fakultātes profesore Anda Brinkmane norādīja, ka pozitīvas izmaiņas var notikt tikai tad, kad valsts finansējums būs konkurētspējīgs un zobārstiem neradīs zaudējumus.