NMPD aicina neuzķerties uz soctīklos izplatīto "sazvērestības teoriju" saistībā ar Covid-19

© Ekrānuzņēmums no Facebook

Sociālajos tīklos ažiotāžu radījis kāds audio ieraksts, kurā tiek apgalvots, ka jaunā koronavīrusa Covid-19 upurus Latvijā apglabā bez maksas, tādēļ it kā esot gadījumi, kad nāves cēlonis tiek norādīts Covid-19, lai gan cilvēks miris cita iemesla dēļ. Uz izskanējušo informāciju reaģējis Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD), kurš noraida šādus dienesta darbinieka izteikumus.

"Aicinām iedzīvotājus nepakļauties provokācijām un baumām, kas kādā Facebook ierakstā tiek balstītas uz it kā NMPD darbinieka izteikumiem.

Šādai sarunai nav NEKĀDU pierādījumu par saistību ar mūsu dienestu. Arī sociālā tīkla ieraksta autors NAV VĒRSIES dienestā vai kā noprotams no ieraksta, arī citās iestādēs, lai noskaidrotu izteikumu patiesumu.
Tāpat pamatojuma nav arī pašam sarunas saturam un tā līdzinās sazvērestības teorijai. Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem kopš marta, kad Latvijā reģistrēta Covid-19 slimība, miris 31 cilvēks, kas bija inficējies ar Covid-19 un kam saslimšana bija LABORATORISKI PIERĀDĪTA ar analīzēm.
Nāves cēlonis nevar tikt izdomāts.
Ja kāda rīcībā ir pretēja informācija, aicinām vērsties Veselības Inspekcijā vai policijā. Savukārt par pabalstiem aicinām interesēties Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra vai savā pašvaldībā," norāda dienests
Ieraksta komentāros cilvēki norāda, ka šo informāciju izplatījis Saeimas deputāts Aldis Gobzems. Politiķis savā Facebook to nenoliedz un norāda, ka audio ierakstu ierakstījis "viņam pazīstams cilvēks".

"Manis publicētais audio ieraksts ir ĪSTS. Tas tika veikts pēc īsta ātrās palīdzības izsaukuma pie īsta un reāla pacienta ar īstām un reālām veselības problēmām. Ieraksts nav montēts. To veica man personīgi ilgstoši pazīstams cilvēks. Man ir arī foto no šī izsaukuma.

Un lai Liene Cipule, NMPD vadītāja, nestāsta, ka miršanas apliecībā nevar ierakstīt neko citu. Visiem ir zināms, ka Latvijā faktiski neviens “nemirst” no dzeršanas. Visi ar sirdi. Jo nerakstīs taču, ka aizgājējs bija dzērājs. Nesmuki izskatīsies. Tātad - vai tehniski var ko ierakstīt, kā nav? Var!

Es kā advokāts esmu tiesājies grūtnieces nāves gadījumā pie sazīmētiem papīriem. Kāpēc to rakstu? Jo otrs audio ieraksts, ko publicēju iepriekš, tika izdarīts policijas iecirknī. Nevis pie kaimiņu Jankas pālī. Ja šādu ierakstu man būtu piegādājusi man nepazīstama persona, es to nebūtu publicējis bez papildus pierādījumiem. Taču šoreiz to darīju, jo ieraksta autors ir viesojies manās mājās ne reizi vien. Tas nav svešinieks, kurš izdomāja provokāciju. Tas ir reāls dzīves gadījums, kas vienkārši tā sakrita, jo kādam mājniekam gados palika ļoti slikti," apgalvo Gobzems.

Audio materiālā dzirdama divu vīriešu saruna. Viens no viņiem apgalvojuma formā jautā, ka "kovidistus visus glabā par brīvu". Otrs piekrīt, norādot, ka tādēļ nepieciešams kāds "papīrs" un no kolēģa dzirdējis, ka pēc cilvēka nāves it kā piedāvāts minēt, ka nāves cēlonis ir jaunais koronavīruss, jo tad bēru izdevumi būs bez maksas.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā diennaktī Latvijā veikti 1385 Covid-19 testi, atklājot vienu jaunu saslimšanas gadījumu ar Covid-19, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotā informācija.

Līdz šim valstī veikti 183 610 Covid-19 izmeklējumi, un saslimšana konstatēta 1193 personām. Atveseļojušies ir 87,6% jeb 1045 cilvēki no tiem, kuriem tika konstatēts Covid-19.

Latvijā mirusi 31 ar Covid-19 inficēta persona jeb 2,6% no reģistrētajiem inficētajiem.

Svarīgākais