Skaita lūgšanas! Pa šādiem ceļiem NMPD brigādēm nākas transportēt pacientus

© Ekrānšāviņš no twitter.com/ Liene Cipule

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule mikroblogošanas vietnē twitter publicējusi attēlu, kurā parādījusi, pa cik sliktā stāvoklī esošiem ceļiem ātrās palīdzības mediķiem nākas transportēt pacientus.

"Ceļš uz Dunavu šorīt. Tādi 45km.Dunavas brigāde skaita lūgšanas, lai pa šādu ceļu šodien nebūtu jātransportē smags pacients. Milzīgi riski gan pacientam, gan brigādei," norāda NMPD vadītāja, kura publicējusi attēlu, kurā redzams, ka konkrētais ceļa posms ir applūdis un klāts ar bedrēm.

"Ceļš ir nestabils,mīksts, bedrains, ūdens dažviet līdz slieksnim. Bedres politraumas vai apdegumu pacientam palielina riskus, ilgs transportēšanas laiks var maksāt dzīvību," norāda L.Cipule.

Viņa arī uzsver, ka šajā reģionā ir apmēram 500 iedzīvotāji. "Nav ģimenes ārsta. Pati izbraucu šo apvidu un redzēju - aktīva saimnieciskā darbība, lauksaimniecība, mežizstrāde. Brigāde tur ir absolūti nepieciešama."

Iespējams, šāds ceļu stāvoklis skaidrojams ar to, ka valsts piešķirtais finansējums ceļu uzturēšanai ir nepietiekošs.

Lai situāciju kaut kā risinātu, LVC sadarbībā ar Satiksmes un Finanšu ministrijām ir izstrādājusi divus informatīvos ziņojumus valdībai par autoceļu izvērtējumu un iespējamajiem finansējuma piesaistes avotiem.

Salīdzinot ar Baltijas valstīm, 2018.gadā ceļu atjaunošanā Lietuva no valsts budžeta ieguldījusi 440 miljonus eiro, Igaunija - 227 miljonus eiro, bet Latvija - 183 miljonus. Kopumā Latvija šim mērķim pērn tērējusi 307 miljonus, taču plānots, ka šogad šis skaitlis saruks un būs 263 miljonu eiro apmērā.

Svarīgākais