Velozaglis Rīgā uzsprāgst no dusmām, kad policists aicina viņu runāt latviski

© Dmitrijs Suļžics /MN

To, ka galvaspilsētas centra dzīvei seko līdzi arī likumsargu kameras, daudzi nezina. Par laimi, viņu vidū ir arī ļaundari, kuru noziedzīgās darbības, viņiem pašiem nemanot, tiek iemūžinātas. Par vienu šādu noziegumu, kuru paveicis kāds naidīgi noskaņots vīrietis, vēsta “Degpunktā”.

Vīrietis piesēž un aplūko apkārtni. Kad bariņš cilvēku paiet viņam garām, no kabatas tiek izvilktas knaibles. Lēnā garā vīrietis aiziet pie izvēlētā velosipēda, kādu brīdi pacīnās ar riteņa atslēgas pārkniebšanu un, kad vēlamais ir panākts, jau kopā ar braucamrīku soļo prom. Pēc brīža zaglis atbrīvojas no pierādījumiem, bojātā riteņa atslēga nonāk tuvējā atkritumu tvertnē. Pamanot pašvaldības likumsargus, zaglis mēģināja nozust, bet neizdevās.

Vaicāts, vai viņam ir personu apliecinoši dokumenti, viņš atbild apstiprinoši. “Bet kas ir noticis?” viņš vaicā. “Ir izsaukums, ka jūs nozagāt velosipēdu.”

“Nē, draugi, es to atradu,” apgalvo vīrietis. “Bet kur jūs redzējāt, ka es to… ?” Likumsargi pastāsta, ka konkrētajā vietā ir videonovērošanas kameras.

Video kameru ierakstus gan pārkāpējs neuzskatīja par pienācīgiem pierādījumiem. Visticamāk, viņš nemaz nenojauta, ka viņa darbības skaidri un gaiši redzamas no paša sākuma līdz beigām.

“Kaut ko jūs paši te filmējat ar kamerām? Un cik tad te ir zagļu ir vispār?” vaicā vīrietis pašvaldības policijas videoierakstā. Policists aicina viņu runāt latviski. “Ā, jums nepatīk krievu valoda? Kāpēc? Kad tu esi dzimis? Mana vecmāmiņa šeit piedzima 1903. gadā, te Latvijas vēl nebija, viņa piedzima Krievijas impērijā. Man vienkārši nepatīk, ka nacisti nākuši pie varas. Tu arī esi nacists, ja? Tu esi nacists, es zinu. Tu esi nelietis! Tu es nacists!”

Rīgas pašvaldības policijas pārstāve Ērika Verze informē, ka, pārmeklējot vīrieti, pie viņa tika atrastas divas knaibles. Aizturēšanas laikā vīrietis izturējies agresīvi, mēģinājis izprovocēt policijas darbiniekus.

“Ejiet ratā, draugi! Ko jūs man te, pa kabatām rakāties nevajag. Mierīgi, nerausti mani, nerausti mani! Es mierīgi piesēdīšu, bet jūs drīz uz Sibīriju brauksiet. Es AK47 drīz dabūšu,” policijai draudēja vīrietis.

Krimināli

Kāda tramvaja pasažieriem nācās apvienot spēkus ar tā vadītāju, lai aizkavētu kādu vīrieti, kurš maršruta laikā uzmācās nepilngadīgai meitenei. Tramvaja kustība Juglas virzienā tika apturēta piecpadsmit minūtes, līdz ieradās likumsargi un cilvēku aizturēja, vēsta "Degpunktā".