Atklāts, kāpēc patiesībā cilvēkiem ir tieksme pēc alkohola

© Depositphotos

Kāpēccilvēkus mūs tik ļoti piesaista alkohols? Zinātnieki uzskata, ka atbilde slēpjas cilvēku evolūcijas vēsturē. Jaunā pētījumā, kas publicēts žurnālā Science Advances, pirmo reizi ir precīzi aprēķināts, cik daudz alkohola patērē šimpanzes, un rezultāti ir pārsteidzoši.

Pierādījumi, ka šimpanzes arī lieto alkoholu, zinātnieku aprindās ir cirkulējuši jau sen, taču šis pētījums, kas publicēts žurnālā “Science Advances”, ir pirmais mēģinājums precīzi noteikt, cik daudz viņi patērē.

Novērojot divas šimpanžu grupas — vienu Kotdivuārā un vienu Ugandā — un analizējot to apēsto augļu daudzumu, pētnieku komanda lēsa, ka dzīvnieki dienā patērē aptuveni 14 gramus etanola. Šis daudzums ir līdzvērtīgs aptuveni 1,4 alkoholiskajiem dzērieniem vai, ņemot vērā šimpanžu mazāku ķermeņa svaru, cilvēka 2,6 alkoholisko dzērienu patēriņam dienā.

“Šimpanzes dienā apēd nogatavojušos augļus no 5 līdz 10% no sava ķermeņa svara, tāpēc pat zema koncentrācija nodrošina ievērojamu alkohola devu,” sacīja vecākais pētījuma autors Roberts Dadlijs, integratīvās bioloģijas profesors Kalifornijas Universitātē Bērklijā.

"Ja šimpanzes nejauši izvēlas gatavus augļus, tas būs viņu vidējais patēriņa līmenis neatkarīgi no viņu vēlmēm pēc etanola. Bet, ja tās dod priekšroku gatavākiem un/vai ar augstāku cukura saturu augļiem, šī ir konservatīva apakšējā robeža viņu iespējamajam etanola patēriņa līmenim."

Dadlijs ir pazīstams ar "iereibuša pērtiķa" hipotēzes ieviešanu, kas, viņaprāt, liek domāt, ka mūsu tieksme pēc alkohola ir saistīta ar "seno primātu tieksmēm meklēt un patērēt gatavus, ar cukuru bagātus un alkoholu saturošus augļus".

Saldākie augļi


Jaunā pētījumā pētnieki, strādājot universitātēs Amerikas Savienotajās Valstīs un Kotdivuārā, savāca mīkstuma paraugus no 20 gatavu augļu sugām Ugandā un Kotdivuārā, izmantojot trīs dažādas metodes alkohola satura noteikšanai.

Komanda atklāja, ka augļos vidēji bija no 0,31% līdz 0,32% etanola, un šimpanzes parasti patērēja aptuveni 4,5 kilogramus augļu dienā, kas atbilst aptuveni 14 gramu etanola dienas devai.

Zinātnieki arī atzīmēja, ka visbiežāk patērētajiem augļiem katrā pētījuma vietā — vīģu veidam Ugandā un plūmes formas auglim Kotdivuārā — bija visaugstākais alkohola saturs, kas norāda uz to augstāku gatavību un lielāku cukuru pieejamību fermentācijai.

Šimpanzes, visticamāk, neapreibināsies no šādas alkohola lietošanas, jo tās visu dienu ēd augļus, sacīja dabas aizsardzības zinātniece Kimberlija Hokingsa, asociētā profesore Ekseteras Universitātē Apvienotajā Karalistē, kura nepiedalījās šajā pētījumā, bet ir veikusi pētījumus šajā jomā.

"Dati apstiprina, ka etanols nav absolūts šķērslis šimpanžu barošanai, taču mēs nevaram pateikt, vai etanols tām ir pievilcīgs vai nē," viņa sacīja CNN.

"Iereibuša pērtiķa" hipotēze


Dadlija hipotēze sākotnēji tika uztverta skeptiski, taču to apstiprina arvien vairāk pierādījumu, jo primatologi, tostarp šī pētījuma dalībnieki, ir novērojuši pērtiķus un cilvēkpērtiķus ēdam fermentētus augļus.

"Etanola patēriņš nav raksturīgs tikai primātiem," sacīja Dadlijs, piebilstot, ka savienojuma smarža var palīdzēt dzīvniekiem atrast pārtiku ar augstāku cukura saturu. "Tas ir biežāk sastopams visiem augļu ēdājiem un dažos gadījumos arī nektārēdājiem," viņš atzīmēja.

"Tas tikai uzsver nepieciešamību pēc papildu federālā finansējuma pētījumiem par alkohola pievilcību un ļaunprātīgu lietošanu mūsdienu cilvēkiem. Tam, visticamāk, ir dziļas evolūcijas saknes," piebilda Dadlijs.