Rukola ir iecienīts zaļums, kas satur lielu skaitu vitamīnu un mikroelementu: A, B, C, E, K, folātu, kāliju, magniju, cinku, dzelzi, selēnu. Pateicoties šim sastāvam, tas palīdz stiprināt veselību un saglabāt vitalitāti. Rukola satur flavonoīdus un glikozīdus, vielas ar spēcīgām antioksidanta īpašībām, kas palīdz aizsargāt organismu no dažādām slimībām, tostarp vēža.
Un tomēr, neskatoties uz labajām īpašībām, kam vajadzētu izvairīties no rukolas ēšanas?
Rukola nav piemērota visiem. Cilvēkiem ar individuālu nepanesību jābūt uzmanīgiem - iespējamas alerģiskas reakcijas, gļotādu pietūkums un gremošanas problēmas.
Rukola nav ieteicama tiem, kas lieto antikoagulantus, jo tā var pastiprināt to iedarbību. Tā jāierobežo arī cilvēku ar gastrītu ar augstu skābumu, aknu slimībām, žultsceļu slimībām, kolītu vai podagru uzturā.
Tā kā rukola satur skābeņskābi, tā var veicināt nierakmeņu veidošanos, tāpēc cilvēkiem ar risku to vajadzētu lietot mēreni. Vienlaikus kalcijs, kura arī šajā augā ir bagātīgi daudz, gluži pretēji, veicina normālu nieru darbību - tāpēc pilnībā izslēgt rukolu no uztura nevajadzētu.
Ierobežojumi attiecas arī uz cilvēkiem ar vairogdziedzera disfunkciju vai autoimūnām slimībām.