Vai tiešām visos Latvijas mežos drīkst sēņot?

© Ģirts Ozoliņš/MN

Esot pārsteigts par sēņu cenām, kāds iedzīvotājs labprāt tās salasītu pats, bet viņa prātu nodarbina jautājums: vai sēņot un ogot var brīvi jebkurā mežā? Skaidroja raidījums "Bez Tabu".

"Redzot, kādu astronomisku ciparu tirgū maksā mūsu pašu gailenes un baravikas, aizdomājos, vai tik nav tā, ka to var uzskatīt par cenu mūsu slinkumam? Gailenes šobrīd taču var brīvi ieiet un salasīt jebkurā mežā, vai ne? Vai arī tā nav, un sēņu, ogu lasīšanai ir kādi ierobežojumi Latvijas teritorijā? Būšu pateicīgs, ja apgaismosiet mani."

Uzņēmumā “Latvijas Valsts meži” (LVM) skaidroja, ka ikviens var lasīt meža veltes LVM mežos. Tiesa, ir vietas, aizsargājamas teritorijas, kur tas vai nu ir aizliegts, vai nu meža labumu lasīšanai ir strikti noteikumi. Arī pašvaldības mežā, ja nav noteikti ierobežojumi, ikvienam ir tiesības vākt savvaļas ogas, augļus, riekstus un sēnes.

Pārvietošanos un meža velšu lasīšanu var liegt vai ierobežot arī privātajos mežos.

Mežu īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam ir jāparūpējas par to, lai ogotājs patiešām saprastu, ka mežā uzturēties nedrīkst. Likums paredz, ka īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam ir pienākums norobežot attiecīgo teritoriju ar pārskatāmiem brīdinājuma uzrakstiem. Saskaņā ar Meža likuma 5. pantu ierobežojums uzturēties un brīvi pārvietoties mežā ir spēkā tikai tad, ja attiecīgas brīdinājuma zīmes ir izliktas.

Svarīgākais