Ik gadu nogalina 20 tūkstošus: kas ir zināms par šo populāro ēdienu

Ilustratīvs attēls © Depositphotos

Desmitiem tūkstošu evolūcijas gadu laikā cilvēki ir iemācījušies ēst tikai drošus pārtikas produktus, lai gan joprojām ir izņēmumi. Spilgts piemērs tam ir Laosa un Taizeme, kur ēdiens "koi pla" ir ļoti izplatīts, vēsta "Prozoro.net".

"Koi pla" ir sava veida salāti, kas ietver jēlas zivis, citronu sulu, garšvielas un garšaugus.

Problēma šajā ēdienā ir zivis, kas tiek nozvejotas Mekongas upē. Ļoti bieži tās ir inficētas ar parazītiskiem tārpiem, kas gatavošanas laikā netiek iznīcināti, jo nav augstas ēdiena pagatavošanas temperatūras.

Situāciju pasliktina tas, ka šie parazīti, nonākot organismā, izraisa vienu no agresīvākajiem vēža veidiem - holangiokarcinomu. Reģionā tas katru gadu nogalina līdz 20 tūkstošiem cilvēku.

Dzīvesstils

Pēc noteiktu ērču koduma cilvēkam var attīstīties smaga alerģija pret gaļu, piena produktiem un citiem dzīvnieku izcelsmes produktiem. Šo stāvokli sauc par alfa-gal sindromu, un tas strauji izplatās dažādās valstīs. Par to ziņo ScienceAlert.

Svarīgākais