Jaunākā informācija par karstuma viļniem patiesi šokē

© F64

Karstums apdraud cilvēku dzīvības visā pasaulē. Karstums ietekmē teju visas valstis. Saskaņā ar Eiropas Savienības klimata dienesta "Copernicus" datiem, katrs no pēdējiem 13 mēnešiem ir bijis karstākais novērojumu vēsturē. Vidējā gaisa temperatūra iepriekšējos 12 mēnešos arī bija vismaz par pusotru grādu augstāka nekā 1850.-1900. gada vidējā pirmsindustriālā laikmeta temperatūra, vēsta UNIAN.

2024. gadā vairākas valstis Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā, Āfrikā, Eiropā un Āzijā piedzīvoja karstuma rekordu. Meksikā un Centrālamerikā nedēļu ilgs karstums kopā ar ilgstošu sausumu izraisīja nopietnu ūdens trūkumu un desmitiem nāves gadījumu.

Ekstremāls karstums izraisīja traģēdiju Saūda Arābijā - vairāk nekā 1000 cilvēku gāja bojā svētceļojumā uz Meku. 17. jūnijā Mekas Lielajā mošejā bija +51,8 grādu karstums.

Slimnīcas Pakistānā bija pārpildītas nedēļu ilgā karstuma, biežu elektrības padeves pārtraukumu un ūdens trūkuma dēļ. Kaimiņos Indijā aprīlī un maijā temperatūra vairākas dienas bija ap +48,9°, kas skāra miljoniem cilvēku. Grieķijā temperatūra pārsniedza +37,8°, kā rezultātā gāja bojā vairāki tūristi. Temperatūras rekordi reģistrēti arī Japānā.

Lai gan karstuma viļņi ir dabiska klimata sastāvdaļa, to smagums un apjoms 2024. gadā nav “tikai vasara”. Lai gan šī vasara, visticamāk, būs viena no karstākajām reģistrētajām, ir svarīgi saprast, ka tā varētu būt arī viena no aukstākajām nākotnē!!!

Grupām, kuras ir īpaši neaizsargātas pret karstumu, tostarp maziem bērniem, vecāka gadagājuma cilvēkiem un darbiniekiem, kuri pavada laiku ārā, risks ir vēl lielāks.

Svarīgākais