Kāpēc zinātnieki kategoriski iesaka atteikties no sarkanās gaļas uzturā?

© depositphotos.com

Pētījums liecina, ka sarkanās gaļas aizstāšana ar zivīm, piemēram, siļķēm, sardīnēm un anšoviem, varētu glābt 750 000 dzīvību gadā un palīdzēt pārvarēt klimata krīzi, vēsta "The Guardian".

Zinātnieki ir pierādījuši, ka sarkanās gaļas lietošana uzturā ir saistīta ar lielāku slimību risku cilvēkiem, kā arī būtisku kaitējumu videi. Bet zivis, gluži pretēji, ir ļoti barojošas, videi draudzīgas, un to ir ļoti daudz pasaules okeānos.

Lai gan pētījumi iepriekš ir atklājuši zivju priekšrocības, līdz šim nebija skaidrs, cik lielā mērā tās varētu samazināt globālo slimību slogu, ja ar tām aizstātu sarkano gaļu.

Tagad Japānas un Austrālijas pētnieku komandai ir atbilde pēc lielākās šāda veida analīzes veikšanas, ieskaitot datus no vairāk nekā 130 valstīm.

Viņi atklāja, ka sarkanās gaļas aizstāšana ar zivīm varētu novērst 750 000 nāves gadījumu gadā un ievērojami samazināt ar uzturu saistīto slimību izraisīto invaliditātes izplatību.

"Lai uzlabotu cilvēku un planētas veselību, mums jāierobežo sarkanās gaļas patēriņš un jāpāriet uz pārtiku, kas ir gan veselīga, gan videi draudzīga," komentēja pētnieki.

Viņi atzīmēja, ka salīdzinājumā ar sarkano gaļu jūras veltes ne tikai nodrošina augstāku būtisku uzturvielu koncentrāciju, bet arī novērš ar uzturu saistītas neinfekcijas slimības.

"Mūsu pētījums rāda, ka zivju izmantošana kā alternatīva sarkanajai gaļai var sniegt ievērojamu labumu sabiedrības veselībai, jo tādējādi visā pasaulē var novērst 0,5-0,75 miljonus nāves gadījumu no ar uzturu saistītām slimībām."

Tajā pašā laikā pētnieki atzina, ka pasaules zivju krājumi nav pietiekami, lai aizstātu visu sarkano gaļu. Bet pat daļēja aizstāšana varētu ievērojami samazināt globālo slimību slogu.

"Mūsu analīze liecina, ka zivis ir daudzsološa alternatīva sarkanajai gaļai," sacīja zinātnieki.

Svarīgākais