Sāļzaļbumbieris, kārtgaļpīrāgs, tukšvidpīrāgs, dzeltenputrdesa - kas tie ir?

© pixabay.com

Iedvesmojoties no Valsts valodas centra publiskotajiem jaunvārdiem, savu radošumu pierāda arī soctīklu lietotāji. Iespējams, ka vairākos gadījumos parasta cilvēka domu gaita ir pat loģiskāka par valodnieku prātojumiem.

Ieraksts "Facebook": "

Par gada jaunvārdu pasludināts "sāļvira" - tā, pēc godājamās latviešu valodas attīstības kopas domām, turpmāk būtu jāsauc soļanka. Nākamajos gados šai komisijai noteikti būs darba pilnas rokas, pārdēvējot visus ārzemju izcelsmes ēdienus par latviskiem salikteņiem. Tas varētu būt apmēram šādi:
borščs - biešvira
suši - rīsripa
makarūns - dārgcepums
kruasāns - tukšvidpīrāgs
mango - lieldzeltenplūme
avokādo - sāļzaļbumbieris
tiramisu - baltputkakaosaldums
lazanja - kārtgaļpīrāgs
banāns - dzeltenputrdesa
karijs - pikantsāļgaļmērce
veģetārais karijs - pikantsāļbezgaļmērce"
Komentētājiem patīk: "Ne pirmo reizi saku un turpināšu teikt, ka jauko jaunvārdu darināšanas lietu ir piesavinājušies kaut kādi ierēdņi, kas māk taisīt "seļhozmaš" stila racionālus salikteņus. Starp citu, ko viņi piedāvā rasoļņikam?"
"Liberijā avokado sauc par "butter pear", latviski būtu sviesta bumbieris?"
"Izsmējos pamatīgi, kaut būtu jākliedz dusmās un žēlumā par lutaušiem no izgudrotāju ciema, kam nav cita darāmā, kā vien citzemju zupas pārvārīt."

Dzīvesstils

Šī zivs, kas ir plaši izplatīta, bet tajā pašā laikā nenovērtēta, var kļūt par īstu superēdienu uzturā. Tā ir pieejama, viegli pagatavojama un tai ir labvēlīga ietekme uz veselību, kas neatpaliek no dārgā laša. Runa ir par sardīnēm – un lūk, kāpēc tās jāiekļauj ikdienas ēdienkartē.