Ātrās uzkodas ir bēdīgi slavenas ar daudzām negatīvām sekām uz veselību. Bet ir dažas, par kurām iepriekš nav bijis zināms. Papildus lielam transtaukskābju daudzumam, kas paugstina sliktā holesterīna līmeni un pazemina labā holesterīna līmeni, var iedzīvoties arī garīgās veselības problēmās, vēsta korisno.24tv.ua.
Ķīniešu zinātnieki atklājuši saikni starp biežu ceptu ēdienu, īpaši frī kartupeļu, lietošanu uzturā un paaugstinātu depresijas risku. Visvairāk tas attiecas uz jauniem vīriešiem.
Eksperimentā 11 gadu garumā piedalījās vairāk nekā 140 tūkstoši cilvēku. Pirmajos divos gados cilvēkiem, kuri bieži ēda ceptu pārtiku, bija gandrīz 8300 trauksmes gadījumu un vairāk nekā 12 700 depresijas gadījumu. Un, ja viņi ēda frī kartupeļus, riski pieauga vēl par 2%.
Kopumā šādu produktu lietošana palielināja trauksmes attīstības risku par 12%, bet depresiju par 7%.