Plaši pazīstamo Spānijas vītināto šķiņķi hamonu ibérico bellota apdraud klimata pārmaiņas, kuru dēļ ir grūti saglabāt galveno tradīciju īpašajā cūku barošanā. Par to raksta The Guardian.
Kā precizē žurnālisti, temperatūras paaugstināšanās un zemais nokrišņu daudzums var izraisīt galvenās cūku ēdienkartes sastāvdaļas - ozolzīļu - deficītu.
Iberico bellota ir visizsmalcinātākā hamona šķirne. Šāds produkts var maksāt līdz 100 eiro kilogramā. To ražo tikai no melnpēdu cūkām, kurām pēdējais dzīves mēnesis jāpavada, barojoties ar ozolzīlēm ozolu mežā Spānijas rietumos un ziemeļrietumos. Šai ekosistēmai valstī pat ir īpašs nosaukums - dehesa.
Tomēr neierasti karsto un sauso vasaru dēļ ozoliem ir mazāk zīļu nekā parasti. Tas, kā arī tirgus cenas kritums, izraisījis vērtīgā šķiņķa ražošanas samazinājumu par 20% Ekstremaduras reģionā, kas slavens ar savu ibérico bellota.