Atklāts, kas liek cilvēku gribēt visu laiku ēst

© F64

Cilvēki, kuriem pēc ēšanas rodas ievērojamas cukura līmeņa svārstības asinīs, jūtas vairāk izsalkuši. Šī iemesla dēļ viņi dienas laikā apēd vairāk nekā citi, ziņo Nature.

Pētnieki divas nedēļas apkopoja datus par cukura līmeni 1070 cilvēkiem. Analīzes brīvprātīgajiem tika veiktas pēc brokastīm un pusdienām vai vakariņām.

Eksperimenta ietvaros visi dalībnieki brokastīs ēda smalkmaizītes ar vienādu kilokaloriju daudzumu, bet ar dažādu olbaltumvielu, tauku, ogļhidrātu un šķiedrvielu daudzumu.

Cilvēki arī nēsāja sistēmas nepārtrauktai glikozes līmeņa kontrolei, aktivitātes uzraudzībai un miega režīmam. Viņi reģistrēja savu izsalkuma un koncentrācijas līmeni visu divu nedēļu garumā.

Pamatojoties uz iegūtajiem rezultātiem, zinātnieki secināja, ka pastāvīgās bada sajūtas cēlonis ir cukura līmeņa pazemināšanās asinīs dažas stundas pēc ēšanas.

Parasti cukura līmenis paaugstinās un saglabājas pirmās divas stundas pēc ēšanas. Bet dažiem cilvēkiem šo divu stundu laikā tas vispirms ātri nokrita zemāk par sākotnējo līmeni un pēc tam pēkšņi paaugstinājās. Izrādījās, ka šādi cilvēki ir vairāk izsalkuši un ēd biežāk nekā citi. Viņi apēd vidēji par 312 kalorijām vairāk nekā cilvēki bez šādām svārstībām.

Zinātnieki skaidro, ka šī parādība ir biežāk sastopama vīriešiem un ir atkarīga no vielmaiņas, aktivitātes un ikdienas uztura. Pētnieki uzskata, ka, izvēloties pareizos ēdienus, var samazināt badu.

Svarīgākais