Atklāj, kura tēja, iespējams, var pagarināt mūžu

© pexels.com

Jaunā pētījumā atklāts, ka izdzerot dienā vien divas tasītes melnās tējas, iespējams, pagarināt mūžu, vēsta portāls "Eat This, Not That".

Žurnālā "Annals of Internal Medicine" publicēts jaunākais pētījums par melnās tējas ietekmi uz veselību.

Pētījums veikts Lielbritānijā. Šajā pētījumā piedalījušies 498 043 dalībnieki. Vecumā no 40 līdz 69 gadiem.

Zinātnieki analizēja katra pētījuma dalībnieka asins, siekalu un urīna analīzes, fizisko pārbaužu testus un izzināja katra cilvēka paradumus, tostarp tējas dzeršanas paradumus.

85% pētījuma dalībnieku atzina, ka regulāri dzer tēju, aptuveni 89% no šiem cilvēkiem pauda, ka ir menās tējas piekritēji, to dzerot līdz pat piecām tasītēm dienā.

Pētījums ilga vairāku gadu garumā. Sākotnējā pētījuma stadija, dalībnieku izpēte, notika no 2006. gada līdz 2010. gadam. Pēc vidēji 11 gadiem tika veikta atkārtota pētījumu dalībnieku pārbaude. Noskaidrojas, ka šo gadu laikā mūžībā bija devušies 29 783 pētījuma dalībnieku.

Zinātnieki secināja, ka tiem cilvēkiem, kuri dienas laikā izdzēra vismaz divas tasītes melnās tējas, ir mazāks risks nomirt no sirds un asinsvadu slimībām. Turklāt teju 12% cilvēkiem, kuri trīs reizes dienā dzer melno tēju, samazinājās vispārējas mirstības risks.

Dietoloģe, pētniece, grāmatu autore Dana Ellisa Hunnesa atzīst, ka melnajai tējai piemīt daudz labu īpašību. Iepriekš veiktajos pētījumos ir pierādījies, ka regulāra šīs tējas dzeršana var samazināt dažādu iekaisumu veidošanās risku. Iekaisumi var veicināt sirds slimības, insultu, diabētu un citas hroniskas saslimšana, tāpēc ieteicams cilvēkiem lietot dzērienus, kuru sastāvā ir dažādi fitoelementi (veselīgās augu uzturvielas). Melnā tēja ir fitoelementiem un antioksidantiem bagāta. Līdz ar to, pateicoties tējā esošajiem fitoelementiem, pastāv saistība starp tējas dzeršanu un oksidatīvā stresa, iekaisumu mazināšanos, tādējādi, iespējams, pagarināt mūžu.