Kāpēc kategoriski nevar iet gulēt ar ieslēgtu televizoru vai gaismu?

© Vladislavs Proškins/F64

"Miegs ar ieslēgtu gaismu vai ieslēgtu televizoru palielina diabēta, aptaukošanās un sirds un asinsvadu slimību risku," brīdina somnoloģe Darja Ļebedeva, raksta Medikforum.

Speciāliste novērojusi, ka aizmigšana telpā ar ieslēgtu gaismas avotu vai strādājošu televizoru negatīvi ietekmē organisma bioloģiskos ritmus.

Cilvēka organismam pēc tumsas iestāšanās ir dabiski aizmigt - tas diennakts tumšajā laikā ražo specifiskus hormonus, kas rada miegainību. Ja cilvēks sāk iemigt blakus gaismas avotam, tas “salauž” dabiskos aizmigšanas un pamošanās mehānismus, negatīvi ietekmē smadzeņu “uzvedību” miega laikā un miega kvalitāti.

Ļebedeva piebilda, ka ķermenim un smadzenēm ir nepieciešams nakts miegs tumšos un klusos apstākļos. Šī nosacījuma pārkāpums izraisa negatīvas reakcijas - piemēram, ķermeņa hormonālā līdzsvara traucējumus.

“Palielinās grelīna (izsalkuma hormona) izstrāde, kā rezultātā cilvēks vēlas ēst vairāk. Viņš pieņemas svarā, un pēc tam palielinās risks saskarties ar aptaukošanos, diabētu un dažādām sirds un asinsvadu slimībām,” stāstīja Ļebedeva.

Dzīvesstils

Bijusī Ukrainas TV galvenā redaktore Lelija Boravļeva savulaik bijusi populārā šova “Izmeklēšanu vada ekstrasensi” redaktore, kurā cilvēki ar ezotēriskām spējām mēģināja noskaidrot patiesību par kādu konkrētu notikumu. Tomēr ap šo raidījumu klīst diezgan daudz baumu. Daži ir patiesi pārliecināti, ka tā ir taisnība, bet citi, ka šovs ir iestudējums, vēsta Unian.net.