Kāpēc pasaulei draud parmezāna siera deficīts?

© PantherMedia/Scanpix/LETA

Uz Itāliju piemeklējušā sausuma fona tiek prognozēts parmezāna siera deficīts. Po upe, kas baro 30 procentus valsts saimniecību, ir kļuvusi ļoti sekla, apdraudot populāras siera šķirnes ražošanu, vēsta CNN.

Saskaņā ar Itālijas Vides ģeoloģijas biedrības Klimata riska nodaļas vadītāja Massimiliano Fazzini teikto, ūdens deficīts upes baseinā ir no 45 līdz 70 procentiem. Kā skaidro eksperts, Po ūdens plūsmu nodrošina sniegs Alpos un spēcīgās lietavas pavasarī. Taču kopš 2022. gada maija nokrišņu daudzums nav bijis pietiekams.

"Parasti es nekad neesmu pesimists vai trauksmes cēlējs, bet šoreiz nav variantu. Situācija ir kritiska un var tikai pasliktināties," sacīja Fazzini.

Eksperts piebilda, ka Po ūdens ir būtisks piena lopu uzturēšanai. Govis parasti dod 30 litrus piena dienā parmezāna ražošanai - šim nolūkam katram dzīvniekam jāizdzer 100-150 litri ūdens. Mitrums vajadzīgs arī, lai ganāmpulkam izaudzētu sulīgu lopbarību. Ūdens trūkums Po satrauc itāļus, jo viņu fermas var tikt slēgtas.

Svarīgākais