Kas obligāti jāiekļauj uzturā, lai pagarinātu dzīves ilgumu?

© Edmunds Brencis/ F64

Pilngraudu produktu iekļaušana uzturā samazina sirds un asinsvadu slimību risku, kā arī "mirstību no elpceļu slimībām, infekcijām, diabēta un visiem ne-kardiovaskulāriem un ar vēzi nesaistītiem cēloņiem", portālam MedikForum pastāstīja uztura speciāliste un dietoloģe Vasilisa Ponomareva.

"Pilngraudu produktu iekļaušana uzturā labvēlīgi ietekmē vairākus veselības rādītājus atkarībā no daudzuma. Tas ir saistīts ar samazinātu kolorektālā vēža, 2. tipa diabēta un liekā svara vai aptaukošanās risku," saka Ponomareva.

Veseli graudi ir daudzos produktos, kas ir viegli atrodami lielveikalos, tostarp pilngraudu maize, graudaugi un pastas, kā arī auzas un brūnie rīsi. Graudi saglabā auga endospermu, dīgļus un klijas, salīdzinot ar rafinētiem graudiem, kas saglabā tikai endospermu.

“No praktiskā viedokļa pilngraudu diens devu ( 90 g dienā) var sasniegt, piemēram, brokastīs ēdot porciju pilngraudu brokastu pārslu (30 līdz 40 g) un pilngraudu maizes šķēli vakariņās (60 g)", viņa piebilda.

Dzīvesstils

Pēc noteiktu ērču koduma cilvēkam var attīstīties smaga alerģija pret gaļu, piena produktiem un citiem dzīvnieku izcelsmes produktiem. Šo stāvokli sauc par alfa-gal sindromu, un tas strauji izplatās dažādās valstīs. Par to ziņo ScienceAlert.

Svarīgākais