Piens ir viens no visplašāk izmantotajiem pārtikas produktiem. Pateicoties tajā esošajam kalcija daudzumam, cilvēki to mēdz uzturā lietot, lai veicinātu stiprus kaulus. Izrādās, ka ne visi piena veidi ir vienlīdz veselīgi, ziņo "Eat This, Not That".
Pavisam nesen veikts pētījums, kurā pierādījās, ka viens piena veids var paātrināt smadzeņu novecošanos.
Pētnieki iesaka cilvēkiem uzturā ierobežot tā dēvēto lauku pienu jeb pienu ar augstu tauku saturu (3,8-4,2%).
Žurnālā "Molecular Nutrition & Food Research" tika publicēts divus gadus ilga pētījuma rezultāti. Pētījuma dalībnieki tika aicināti divus gadus no vietas uzturā lietot tikai lauku pienu.
Interesanti, ka pēc diviem gadiem, veicot neiropsiholoģisko testu rezultātu salīdzināšanu, atklājās, ka teju visiem pētījuma dalībniekiem ir samazinājušās kognitīvās spējas.
Zinātnieki izceļ, ka viņu pētījums var kalpot par sākumu tālākai šīs jomas izpētei. Viņi atzīst, ka ne visos gadījumos iespējams 100% novelt vainu uz lauku piena saistību ar kognitīvo spēju samazināšanos. To var ietekmēt arī dažādi citi faktori - dzīvesveids, uzturs, veselības stāvoklis u.c.