Pētnieki norāda, ka citrusaugļu mizās atrodamie savienojumi var samazināt augstu "sliktā" holesterīna līmeni pat par 40%, raksta "MedikForum".
Pētījumā, kas publicēts žurnālā "Science Daily", teikts, ka citrusaugļu mizās atrodamie antioksidantu savienojumi var būt efektīvs organisks līdzeklis augsta holesterīna līmeņa ārstēšanai.
Zinātnieki pat apgalvo, ka šīs vielas var iedarboties efektīvāk par zālēm. Jo īpaši, ja runā par tādiem citrusaugļu mizas savienojumiem kā polimetoksilēti flavoni.
Pētījumā galvenā autore, doktore Elžbeta Kurovska norāda, ka pētījums parādījis, ka polimetoksilētiem flavoniem ir visspēcīgākais holesterīna līmeni pazeminošais efekts.
Iepriekš minētās vielas konstatētas dažādos citrusaugļos, bet visvairāk mandarīnu un apelsīnu mizās.
Pēc zinātnieku domām, polimetoksilēto flavonu darbības mehānismsm tiek veikts, inhibējot holesterīna un triglicerīdu sintēzi aknās.