Cik daudz naudas mēnesī nepieciešams Latvijas iedzīvotājiem normālai iztikšanai?

© pexels

Beidzot izstrādāts vairākus gadus gaidītais tā sauktais iztikas minimuma grozs jeb mājsaimniecību relatīvo izdevumu (MRI) budžets, kas zinātniski pamato, kāds ir nepieciešamais ienākumu līmenis dzīvošanai Latvijā un kādas preces un pakalpojumi grozā ietilpst, ziņo Latvijas Televīzijas Ziņu dienests.

Grozā ietilpst pārtika, izdevumi par mājokli, saimniecības precēm, apģērbu, kultūras pasākumiem un citām vajadzībām. Tas, kas tajā neietilpst, ir alkohols, cigaretes un ārvalstu ceļojumi, bez kuriem varot iztikt.

Pētnieki noskaidrojuši, ka, piemēram, darbspējīgam cilvēkam Rīgā ir nepieciešami ap 420 eiro, bet laukos - 380 eiro. Senioriem līdzīgi, piemēram, viena pensionāra mājsaimniecībai laukos nepieciešami 362,41 eiro mēnesī. Bet ģimenei ar vienu bērnu vecumā no 15 līdz 17 gadiem, kura dzīvo citā pilsētā, nevis Rīgā, vajadzīgi 797,64 eiro mēnesī. Pētījumu īstenoja SIA "Projektu un kvalitātes vadība" kopā ar "SKDS" un zinātnisko institūtu "BIOR".

Tikmēr LTV Ziņu dienests aptaujāja rīdziniekus, lai noskaidrotu viņu viedokli, par nepieciešamo summu un tēriņiem.

"Es neesmu rēķinājusi. Es jums atklāti pasaku, es neesmu rēķinājusi. Daudz vajag noteikti. Mājoklim es vispār palieku mēnesi parādā. Tur neko nevar darīt. Maksāju ar parādu. Ēšanai vajag ļoti daudz," atklāta ir rīdziniece Ligita.

Students Mareks norāda, ka viņam nepieciešami aptuveni 500 eiro mēnesī. "Nu, studentam, ja vēl dzīvokli ierēķina, aptuveni 350 eiro īrei, tad vēl ēdiens. Nu, ap 500 vajag tādam jaunam cilvēkam kā es. Vēl kaut kādas izklaides. Šobrīd, protams, kultūras pasākumi nav tik izplatīti."

"Ar visu dzīvokli un rēķiniem, es domāju, vismaz 600 eiro vajadzētu. Šobrīd. Bez bērniem un tādām lietām. Bez ekstrām," norāda rīdziniece Nikola. Viņa atzīmē, ka lielākie tēriņi mēnesī ir ēdienam un transportam.

Svarīgākais