Kad ēst zemenes ir bīstami?

© Ģirts Ozoliņš/F64

Krievijas uztura speciāliste Olga Korabļova uzskata, ka ir cilvēki, kuriem ēst zemenes ir bīstami. Viņas vārdus citē RIA Novosti.

Viņa skaidroja, ka zemenes var izraisīt nopietnu pārtikas alerģiju, it īpaši, ja cilvēks bieži saskarās ar kuņģa un zarnu trakta problēmām. "Smagos gadījumos ir iespējams anafilaktiskais šoks," brīdina Korabļova.

Eksperte neiesaka ēst zemenes ar krūti barojošām mātēm un grūtniecēm, lai neradītu bērnam alerģiju. Tā paša iemesla dēļ ogas nedrīkst dot zīdaiņiem.

Turklāt speciāliste aicina izvairīties no zemenēm cilvēkiem ar smagu gastrītu un kuņģa čūlu - tās satur skābeņskābi, kas var saasināt problēmu, skaidro Korabļova. Zemenes ir kaitīgas arī ēšanai tukšā dūšā, jo tās ir pārāk skābas. Dietoloģe iesaka ēst tās pēc pamatēdiena kā desertu.

Dzīvesstils

Sojas siers tofu, ko tradicionāli gatavo no sojas pupiņām un šķidruma, kas paliek pēc sāls izņemšanas no jūras ūdens (nigari), satur visas neaizvietojamās aminoskābes, kas atrodamas gaļā, mājputnu gaļā, olās, zivīs un piena produktos, bet bez holesterīna, jo tas ir uz augu bāzes.