Vientuļš delfīns, kas alkst tuvību, uzbrūk cilvēkiem

© unsplash.com

Japānas piejūras pilsētas Mihamas pludmalē citkārt miermīlīgie delfīni sākuši uzbrukt cilvēkiem. Medijs "BBC" ziņo, ka šogad šajā pilsētā piedzīvoti jau 18 delfīnu uzbrukumi.

Vienam sākumskolas vecuma bērnam delfīns iekodis un bija nepieciešams uzlikt 20 šuves.

Pie uzbrukumiem vainojams viens konkrēts pudeļdeguna delfīns.

Pagājušajā gadā delfīnu uzbrukumos ievainoti tika vismaz seši cilvēki. Vienam cilvēkam delfīns pat pamanījās salauzt ribas. Tikmēr vien gadu iepriekš, 2022. gadā, tika reģistrēts viens defīna uzbrukums cilvēkam. Vietējās amatpersonas brīdina par satraucošo situāciju. Delfīni var ne tikai iekost ar saviem asajiem zobiem un radīt nopietnas brūces, bet arī
"ievilkt jūrā, kas var būt bīstami dzīvībai".

Neskatoties uz to, ka delfīni tiek uzskatīti par draudzīgiem, tie uzbrūkot var radīt letālus ievainojumus. 1994. gadā delfīns Brazīlijā uzbruka diviem peldētājiem, kuri mēģināja ar to jāt, vienu nogalinot un otru ievainojot.

Japānas Mie universitātes cetoloģijas profesors Tadamiči Morisaka atklāj, ka Tsurugas pludmalē novērots, ka cilvēkiem uzbrūk tas pats delfīns, kas pērn tika novērots pie Fukui krasta. Par to liecina identiskā delfīna spura. Interesanti, ka delfīnu muguras spuru var pielīdzināt cilvēku pirkstu nospiedumam, katra delfīna muguras spura ir atšķirīga, katrai ir raksturīgi savi izciļņi un pigmentācija. "Ir pamatoti pieņemt, ka tas ir viens un tas pats indivīds, jo brūces uz astes spuras ir līdzīgas tam delfīnam, kas tika novērots pagājušajā gadā," sacīja prof. Morisaka.

Viņš skaidroja, ka delfīni uzbrūk cilvēkiem jeb iekož, jo tā cenšas sazināties. "Viņi nemēģina savainot cilvēkus, bet izmanto delfīnu veidu, kā sazināties ar cilvēkiem."

Tomēr citi eksperti norāda uz pavisam citiem iemesliem, kāpēc viens un tas pats delfīns uzbrūk cilvēkiem. Biologs un galvenais "Shark Bay" pētnieks Simons Allens ir pārliecināts, ka konkrētais delfīns meklē sev partneri un uzbrūk cilvēkiem, jo ir vientuļš un seksuāli neapmierināts.

"Tāpat kā cilvēkiem un citiem sabiedriskiem dzīvniekiem, hormonālās svārstības, seksuāla vilšanās vai vēlme dominēt var likt delfīnam savainot cilvēkus, ar kuriem tas mijiedarbojas. Tā kā tie ir tik spēcīgi dzīvnieki, tas var izraisīt nopietnus ievainojumus cilvēkiem," norāda biologs.
Biologs min, ka delfīns, iespējams, ir "izstumts no savas kopienas un meklē alternatīvu biedru".

Tikmēr Singapūras Nacionālās universitātes jūras zīdītāju eksperts Matiass Hofmans-Kunts norāda, ka šāda delfīna uzvedība varētu būt skaidrojama arī ar centieniem sevi aizstāvēt. "Lielākoties, pēc manas pieredzes, tā ir vairāk aizsardzības uzvedība, kad cilvēki pietuvojas šiem delfīniem pārāk tuvu un nezina, kā uzvesties."

Svarīgākais