"Nē, dēliņ, jūs ēdīsiet mazāk"; tauta saceļ vētru par valdības un pašvaldības lēmumiem

© pixabay.com

Pēdējās nedēļās lielu neapmierinātību sabiedrībā izsauca valsts piešķirtie 300 tūkstoši rupjmaizes reklamēšanai. Šobrīd darba kārtībā ir vēl divi sabiedrībai neizprotami lēmumi - Rīgas pašvaldība tērēs 250 tūkstošus riteņbraukšanas popularizēšanai, bet valdība 260 tūkstošus novirzīs trešo valstu pilsoņu integrācijai Latvijā.

Par trešo valstu pilsoņu integrācijas programmu LETA rakstīja: Projekta kopējais finansējums ir 257 870 eiro, no kuriem ap 193 000 eiro ir Eiropas Savienības (ES) Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonda līdzfinansējums, savukārt no valsts budžeta atvēlēti vēl nepilni 65 000 eiro.

Kursu mērķis ir "pilnveidot dalībnieku pilsoniskās, sociālās un kultūras prasmes, kā arī sekmēt viņu iekļaušanos Latvijas sabiedrībā, piekļuvi darba tirgum un turpmākai izglītībai". Bezmaksas integrācijas kursos notiks lekcijas par Latvijas vēsturi, kultūru, valsts pārvaldi, veselības jomu un izglītību, kā arī praktiskas nodarbības - ekskursijas uz muzejiem, vizītes uz valsts iestādēm un filmu vakari.

Plānots, ka projekta ietvaros ievadkursu par dzīvi Latvijā apgūs 600 personas.

Savukārt par riteņbraukšanas popularizēšanu "Delfi" rakstīja:

Projekta ietvaros Rīgā veiks veloinfrastruktūras uzlabojumus Torņakalna un Ziepniekkalna apkaimēs. Projekta sākumā veloceļa "Centrs-Torņakalns-Ziepniekalns" apkārtnē tiks uzstādīti divi velosipēdu un divi automašīnu skaitītāji. Tāpat tiks veiktas socioloģiskās aptaujas - projekta sākumā un beigās.

Tā kopējais finansējums ir 247 196 eiro. No tiem ES finansējums ir 197 756 eiro, Rīgas pašvaldības finansējums - 24 719 tūkstoši eiro, bet valsts dotācija - 24 719 eiro.

Atsaucoties uz jaunākajām ziņām par valsts un pašvaldības līdzekļu izmantošanu, vietnē "X" izveidojušās vairākas asas diskusijas. Vienā no tām Kovacs14 raksta: "Ja Tev mājās būtu ar vēzi slims bērns, nepieciešams remonts,bet Tu tērētu naudu jauna riteņa iegādei, vai gleznu iegādei un pateiktu, ka nepietiek naudas, bērnam nepieciešamām zālēm? Kā T, Evika Siliņa, domā, kāds epitets būtu Tev piemērots? Man nāk prātā tikai krievu lamu vārdi."
Komentētāji piesauc dažādus epitetus un līdzības: "Tēvs vakarā sasauc sievu un bērnus uz sarunu. Tā, mīļie, no šodienas paceltas cenas šņabim! Bērns: tas nozīmē, ka tētis dzers mazāk! Nē, dēliņ, jūs ēdīsiet mazāk."
"Man tā integrēšanas programma interesē. Ko tās ietvaros taisās darīt? Un ko augsti vīri un sievas vispār saprot ar integrēšanu."
Tā nav ņirgāšanās, tas vienkārši rāda kādā pēcpusē esam. Aiz visiem šiem konkursiem ir paliels bars pietuvināto, kam šis ir pēdējais salmiņš savilkt galus. Ja jau šai publikai sāk trūkt naudas, tad situācija acīm redzot ir sliktāka kā mums stāsta.

Dīvaini

Rīdziniece Jūlija pirms nedēļas kopā ar 11 gadus veco dēlu devās uz tirdzniecības centru “Olimpia”, lai iegādātos zēnam drēbes skolai. Pēc nogurdinošas iepirkšanās Jūlija nolēma ieturēt pusdienas veikala ēdināšanas zonā, kur viņu sagaidījis nepatīkams pārsteigums, vēsta "Bez Tabu".

Svarīgākais