"Nocirsta galva drēbniekam"; Rīgas bendes rēķins rātei par padarīto darbu

© pixabay.com

Ieraksts vietnē "X" atklāj daudz nezināma par bendes lomu sabiedriskās kārtības uzturēšanā viduslaiku Rīgā.

Mūsdienīgs tulkojums par bendes piestādīto rēķinu Rīgas rātei 1595. gadā atklāj interesantus faktus. Bende Martins Guklavens rātei raksta: "Godājamais, augsti mācītais un ļoti gudrais kungs, kas man šā 95. gada Lieldienām līdz Miķeļiem pienākas, ir sekojošais." Tālāk uzskatīts bendes paveiktais.

Bendes uzdevums bijis ne tikai nogalināt likuma pārkāpējus, bet arī pērt un pāraudzināt zagļus. Par katru no šiem darbiņiem ir paredzēta konkrēta takse. Piemēram, galvas nociršana ar zobenu maksā sešas mārciņas. Tikpat maksā kauna staba notīrīšana uz Jāņu laiku. Savukārt laulības pārkāpēja pēršana rātei ar bendes pakalpojumu izmaksā tikai vienu mārciņu.

Komentāros atklājas vairāki maz zināmi fakti: "Starp citu, kādus 200 gadus vēlāk bende bija viens no lielākajiem, ja ne lielākais darba devējs pilsētā - 72 palīgi. Bet labs bija par Parīzi - tur bija benžu dinastija 7 paaudzēs. Izbeidzās, kad pēdējais 19. gs. iekrita kāršu parādos un aizveda pilsētas giljotīnu uz lombardu."

Komentētājiem tomēr visvairāk žēl drēbnieka: "Žēl drēbnieka Jēkaba. Būtu vēl šūdinājis un daudz skaistuma radījis. Nez ko bija noziedzies."

Dīvaini

Rīdziniece Jūlija pirms nedēļas kopā ar 11 gadus veco dēlu devās uz tirdzniecības centru “Olimpia”, lai iegādātos zēnam drēbes skolai. Pēc nogurdinošas iepirkšanās Jūlija nolēma ieturēt pusdienas veikala ēdināšanas zonā, kur viņu sagaidījis nepatīkams pārsteigums, vēsta "Bez Tabu".

Svarīgākais