Sabiedrība šokā par kādas skolas izlaiduma norisi

© Depositphotos

Lai iegūtu apliecinājumu par vispārējās vidējās izglītības apguvi, šogad bija jānokārto latviešu valodas, matemātikas un svešvalodas eksāmens vismaz optimālajā līmenī un divi eksāmeni augstākajā līmenī. Katrā eksāmenā skolēnam bija jāsasniedz vismaz 15%.

Taču ne visiem tas izdevās - matemātikas eksāmenā izkrita ap 2700 vidusskolēnu, tāpat nepietiekamu sniegumu uzrādījuši ap 250 skolēnu angļu valodas optimālā līmeņa eksāmenā un 170 skolēnu latviešu valodas eksāmenā.

Tātāt šie skolēni saņēma tikai liecību, ne apliecību. Un arī izlaidums šiem skolēniem nekādu prieku, visticamāk, nesagādāja. Santa pastāsta par kādu nelāgu izlaiduma pieredzi.

"Izlaidumā, visu priekšā uzaicināt uz skatuves skolēnus, kas nav ieguvuši atestātu, ir tik skumji. Vēl jo vairāk, jo viņus neviens neapsveica, nebija neviena puķīte. Daži pat asaru nolēja. Izlaidumā atmosfēra bija drausmīga," vietnē "X" raksta Santa.

Maija: Kas tās par šausmām? Kur?

Daniela: Nu tas ir publisks mobings, tā psiholoģiski izdarīt pret skolēniem ir noziegums. Ja skolēnam ir vājāka psihe vai depresija...

Lines: Un kas tur bija ar to emocionālo mobingu? Vai tad šis nav paraugdemonstrējums? Ja jau pieaugušajiem tik grūti ar minimālu empātiju, tad ko gaidît no bērniem. Ļoti interesē, kura skola.

Anna: Tas ir drausmīgi, bet kā var nenokārtot eksāmenus, kaut vai ar minimālo punktu skaitu? Tieši ko šie jaunie cilvēki ir darījuši savā dzīvē līdz šim? Lūdzu lasiet šos jautājumus ar rūpēm un patiesu ziņkāri, nevis uzbraucienu.

Didzis: Izcils stimuls nākamgad mācīties un nokārtot eksamenu.

Ilona: Tad jau labāk kā mums bija - izlaidums jūnijā visiem un tad par atzīmēm katrs pats priecājas vai skumst, ne publiski.

GinTea: Nu bāc. Tā jau viņiem nav viegli, vēl publiski izsaukt...

Evita: Ārprāts, kuram tas bija vajadzīgs? Un kāpēc?

Lapsa: Ja ja nav atestāta, nav arī izlaiduma - ko tie skolu nebeigušie jaunieši vispār darīja svešā izlaidumā? Līdzīgi varētu līgavas kleitā pa svešām kāzām bizenēt.

Andra: Izlaidums ir pasākums, kurš domāts skolas beidzējiem. Tie, kuri nesaņem atestātu, var atnākt apsveikt savus draugus, bet nekā citādi izlaidumam uz viņiem nevajadzētu attiekties.

Aiva: "Kauna stabs", protams, nav forši. Bet no otras puses - paši jau atbildīgi par nespēju nokārtot eksāmenus.

NK: Nopietni? Kā kaut ko tādu vispār var iedomāties?!

Elvis: Viņus neapsveica, jo skolu viņi nepabeidza, līdz ar to nav arī izlaiduma. Man tikai jautājums, ko pie velna šie bērni darīja izlaidumā kuru nemaz nebija nopelnījuši, kādēļ skola vispār aicina uz izlaidumu skolēnus kuri šo skolu nav vel pabeiguši?

Svarīgākais