Helsinku bibliotēkā atgriež grāmatu ar 84 gadu nokavēšanos

© Pixabay

Helsinku bibliotēkā maijā tika atdota kāda grāmata, ko lasītājs bija izņēmis pirms vairāk nekā 84 gadiem, trešdien ziņoja lrt.lt.

Pirmdien Helsinku Oodi Centrālās bibliotēkas darbiniece Heini Stranda pieņēma sera Artura Konana Doila grāmatas "Bēgļi" tulkojumu somu valodā. „Grāmata bija jāatdod līdz 26. decembrim 1939. gadā,” sacīja Stranda, piebilstot, ka tik vēlu grāmatas atdošanu viņa iepriekš nebija piedzīvojusi.

Nav zināms, kas saista cilvēku, kurš grāmatu veiksmīgi atdeva ar cilvēku, kurš to savulaik bija izņēmis. "Patiesībā, tas nav nekas neparasts, ka grāmatas tiek atdotas daudzus gadus vēlāk, piemēram, kad cilvēki iziet cauri mirušo radinieku mantām," sacīja Stranda. "Cilvēki vēlas rīkoties pareizi un atdot grāmatu, kas pieder bibliotēkai (...) Manuprāt, tas ir ļoti mīļi."

Iespējams, grāmata netika atgriezta laikā, jo mēnesi iepriekš, 1939. novembrī sākās Padomju Savienības iebrukums Somijā, sprieda bibliotekāre. "Grāmatas atgriešana bibliotēkai, iespējams, nebija vissvarīgākais, par ko tajā brīdī domāja cilvēki,” viņa sacīja.

Toties tagad Oodi Centrālā bibliotēka lasītājiem atkal var piedāvāt 1925. gadā izdotu grāmatu, jo tā tika atgriezta lieliskā stāvoklī. "Veco grāmatu kvalitāte parasti ir daudz labāka nekā jaunajām," sacīja bibliotekāre.

Tā sauktais Ziemas karš starp Somiju un Padomju Savienību ilga līdz 1940. gada martam un beidzās ar miera līguma parakstīšanu, kas lika Somijai atdot plašu teritoriju PSRS.