VIDEO. Kā nākotnē izskatīsies cilvēka galvas pārstādīšanas procedūra

© Ekrānuzņēmums / YouTube

Neirozinātnes un biomedicīnas inženierijas starta uzņēmums „BrainBridge” paziņojis, ka ir izveidojis mākslīgā intelekta mehanizētu sistēmu galvas transplantāciju veikšanai.

Plānotās procedūras laikā donora ķermenim, kas piedzīvojis smadzeņu nāvi, tiks „uzpotēta” galva, saglabājot transplantētā indivīda atmiņas, kognitīvās spējas un apziņu.

Var teikt, ka zinātnieki ir salikuši galvas kopā, lai panāktu ārprātīgu izrāvienu medicīnā.

Pētnieki uzskata, ka novatoriskā operācija palīdzētu pacientiem ar neārstējamiem stāvokļiem, piemēram, paralīze un daži vēža paveidi, kā arī neiroloģiskās slimības, piemēram, Alcheimera un Parkinsona sindroms.

Projekta autors Hašems Al-Ghaili sacīja, ka pētījumu ir novērtējuši eksperti vairākās saistītās jomās. "Mūsu tehnoloģijas mērķis ir paplašināt medicīnas zinātnes iespējamās robežas un nodrošināt inovatīvus risinājumus tiem, kas cīnās ar dzīvībai bīstamiem apstākļiem," sacīja Al-Ghaili.

Lai paveiktu plānoto procedūru, „BrainBridge” plāno izmantot ķirurģiskos robotus un mākslīgo intelektu (MI). "Procesā tiek izmantotas uzlabotas ātrgaitas robotu sistēmas, lai novērstu smadzeņu šūnu degradāciju un nodrošinātu netraucētu savietojamību," teikts uzņēmuma paziņojumā.

"Visu procedūru vada reāllaika molekulārā līmeņa attēlveidošana un MI algoritmi, lai atvieglotu precīzu muguras smadzeņu, nervu un asinsvadu savienošanu."

„BrainBridge” apgalvo, ka pirmā procedūra tiks veikta astoņu gadu laikā.