VIDEO: Neticēsi, kā Latvijā vēl izmanto sēnes!

© Natālija Valdniece/900 sekundes

Sēņu sezona ir klāt. Lielākā daļa ar meža veltēm lutina garšas kārpiņas, taču ir arī tādi sēņu mīļotāji, kas ar sēnēm krāso dziju, vēsta TV3 raidījums "900 sekundes".

Mikoloģe Diāna Meiere ne tikai pēta sēņu īpašības un daudz par tām zina, bet arī krāso ar sēnēm dziju, taču ne visas meža veltes tam der.

”Ar daudzām sēnēm, kā es saku, var tikai nosmērēt dziju, ka tā vairs nav balta, bet kaut kāda netīra,” norāda Diāna.

“Un ne vienmēr sēnes krāsa atbilst nokrāsotās dzijas tonim,” Diāna stāsta. Reizēm gadās pārsteigumi: ”Pilnīgi gaiša sēne var piešķirt ļoti skaistu violetu krāsu, bet ļoti koša - mušmire vai bērzlape - nekādu.”

To, ka dziju krāso ar sēnēm, mikoloģe zināja jau sen, bet viņu neuzrunāja krāsas - pārāk gaišas izskatījās, taču izrādījās, ka var iegūt arī košus toņus.

”Kad vienreiz pamēģina, tad āķis lūpā. Vairākus gadus no vietas katru rudeni krāsoju, pierakstu visu. Mana pieeja ir ar zinātnisku ievirzi. Man viss ir smalki pierakstīts, kādi toņi ar kuru sēni sanāk. Katru gadu izmēģinu ko jaunu,” par savu nodarbi stāsta mikoloģe.

No sviesta bekām sanāk smuka dzeltenā vai sinepju krāsa, bet vēl labākas krāsošanai der dzīslkāta beciņas.

”Ja ir vecas dzīslkāta bekas, pāraugušas, no viņām iegūst ļoti skaistu citrondzeltenu spožu krāsu. Un, ja krāso pelēku dziju, tad sanāk skaisti zaļa,” stāsta Diāna.

Vislabāk derēs tieši vecas sēnes, jo tām pigmenti daudz vairāk ir attīstījušies.

Diāna spējusi ar sēnēm iegūt gandrīz 50 toņu.