Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Skandalozi

No bērnudārza Smārdē nolaupa bērnu un aizved uz ārzemēm

© F64/attēlam ir ilustratīva nozīme

Pagājušajā nedēļā no pirmsskolas izglītības iestādes "Ķipari" Engures novada Smārdē vecāki, kuriem atņemtas aizgādnības tiesības, nolaupījuši trīsgadīgu meitu un izveduši viņu uz ārzemēm, apstiprināja bērnudārza vadītāja Gunta Lāce.

Vecāki uz iestādi ieradušies 11.aprīlī un zvanījuši pie bērnudārza vārtiem.

"Audzinātāja tajā brīdī vadījusi nodarbību, un auklīte, redzot pie vārtiem ģimeni ar mazu bērnu, viņus ielaidusi. Vecāki nāk uz bērnudārzu, lai pieteiktu bērnu, un auklīte nodomāja, ka arī šī ģimene ieradusies pieteikt bērnu bērnudārzam," stāstīja Lāce.

Kad pieaugušie ienākuši iestādē, viņi pagrūda auklīti, fiziski ietekmēta arī audzinātāja. Vecāki patvaļīgi no iestādes izņēmuši savu meitu un vēlāk izveduši viņu uz ārzemēm. Meitenes meklēšanā tika iesaistīta Valsts policija (VP).

"Tas viss notika pārējo bērnu acu priekšā, bērni sāka raudāt, redzot, ka viņu audzinātāju grūž," notikušo aprakstīja bērnudārza vadītāja, klāstot, ka situācija iestādē ir izrunāta un secināts, ka darbinieki rīkojušies pareizi, līdz ar to viņu vainu notikušajā Lāce neredz.

Nolaupīto bērnu bērnudārza vadītāja raksturoja kā jauku, lai gan sākotnēji ar viņu bijušas problēmas. Meitenīte kādu laiku dzīvojusi Vācijā, bet Latvijā dzīvojusi citas ģimenes aprūpē, jo vecākiem atņemtas tiesības rūpēties par viņu. Zināms, viņas ģimenē ir arī citi bērni, un par daļu vecākiem atņemtas aizgādnības tiesības.

Pašlaik tiek gatavoti dokumenti, lai meiteni varētu atvest atpakaļ uz Latviju.

Engures novada bāriņtiesas priekšsēdētāja Agnese Baranova aģentūrai LETA atteicās telefoniski komentēt notikušo, aicinot jautājumus iesūtīt rakstiski. Arī no VP plašāku informāciju pašlaik iegūt neizdevās.

Vietējā laikraksta "Neatkarīgās Tukuma Ziņas" portāls "www.ntz.lv" ziņo, ka automašīnas, ar kuru pārvietojās vecāki, pārtveršanā tika iesaistīti arī Lietuvas un Polijas likumsargi. Operācijas rezultātā bērns nogādāts aprūpes iestādē Vācijā.

Portāls raksta, ka 1982.gadā dzimusī bērna māte ar ģimeni pastāvīgi dzīvo Vācijā, kur viņa arī ir izdarījusi vairākus likumpārkāpumus. Laupīšanu viņa pastrādājusi kopā ar bērna tēvu - 1977.gadā dzimušo.