Mediji: Putins neuzskata Porošenko par līdzvērtīgu partneri

© Scanpix/AFP

Vērtējot vakar Minskā notikušās trīspusējās tikšanās, kurā par Ukrainas konflikta risinājumiem runāja Ukrainas, Eiropas Savienības un "Eirāzijas troikas" - Krievijas, Baltkrievijas, Kazahstānas - līderi un Eiropas Savienības pārstāvji, mediji un eksperti norāda, ka Putins neuzskata Porošenko par līdzvērtīgu partneri, vēsta Newsru.com

Ukrainas un Krievijas prezidentu Petro Porošenko un Vladimira Putina divu stundu ilgajā sarunā Krievijas līderis izvairījās no Ukrainas krīzes noregulējuma jautājumu apspriešanas.

Putins abu prezidentu sarunu vērtē kā pozitīvu, bet Porošenko norāda, ka  sarunas bijušas smagas un sarežģītas.

Kā skaidro eksperti, Putina izvairīšanās no Ukrainas krīzes apspriešanas norāda uz to, ka Putins savu kolēģi neuzskata par līdzvērtīgu sarunu partneri.

Pirmkārt, notikušās sarunas Minskā notika kā jau plānots, bez kādiem jauniem pavērsieniem, otrkārt Putins uzsvērti izvairījās no Ukrainas krīzes risinājuma apspriešanas, tā paužot, ka uzskata Porošenko par nekompitentu izteikt viedokli kara un miera jautājumos.

Mediji aprakstot sarunas norāda, ka "Putins sarunas komentē skopi, skaidrojot, ka Krievija no savas puses darīs visu miera noregulēšanai, šis process jāsāk pēc iespējas ātrāk. Humānās palīdzības piegādes jautājumā sasniegtas zināmas vienošanās," izteicies Putins.

Ironiski, ka Putins skaidrojis, "Krievija nevar apspriest ar Ukrainu karadarbības pārtraukšanu Luhanskas un Doņeckas apgabalos, bet " var tikai palīdzēt radīt uzticības pilnu gaisotni sarunu dalībniekiem", jo tā ir Ukrainas iekšējā lieta."

Trīspusējās tikšanās laikā Putins vairāk runāja par ekonomiskajiem jautājumiem, sadarbību starp Eiropas Savienību, Ukrainu un Muitas savienību, ieskaitot jautājumu par eirointegrāciju. Viņš skaidroja Krievijas iespējamos zaudējumus, kas radīsies Kijevas un Briseles tirdzniecības līgumu gadījumā.

Savukārt Ukrainas prezidents Porošenko sarunās vairāk runāja par to cik svarīgi ir panākt politisku noregulējumu nevis ekonomiskus risinājumus. Viņš aicināja sarunas dalībniekus atbalstīt miera plānu, kas paredz arī ekonomikas atjaunošanas jautājumus Donbasā.

"Galvenais mūsu mērķis ir miers. Mēs prasām konkrētas darbības, kas nestu mieru Ukrainas zemei," uzsvēra Porošenko.

Viņa nostāju atbalstīja Eirokomisijas pārstāve Ketrīna Eštone, Kazahstānas un Baltkrievijas prezidenti.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns savukārt izteica cerību, ka sarunas Minskā beidzot novedīs pie redzamiem rezultātiem Ukrainas krīzes risinājumu jautājumā un arī ekonomisko jautājumu risināšanā.

Svarīgākais